Silkeborg håber på at fastholde høj valgdeltagelse blandt unge
tekst Amalie Frøkjær-Rubbås
– Vi stemmer! Gør du?
Sådan lyder valgsloganet i Silkeborg, hvor de målretter indsatser mod unge for at få dem til stemme. Det har de gjort siden 2009, hvor de havde den laveste valgdeltagelse i 30 år. Her stemte 48,7 procent af de unge under 30 år til kommunalvalget.
På landspland viser forskning, at valgdeltagelsen i 2017 blandt unge lå på henholdvis 75,1 procent for 18-årige, 46 procent for 19-21-årige og 50 procent for 22-29-årige.
– Byrådet og kommunen er enige om, at det er vigtigt, vi har et sundt demokrati. En høj valgdeltagelse er et tegn på godt demokrati. En vigtig måde at have indflydelse er at vælge dem, der skal træffe beslutninger, og det er baggrunden for, at byrådet har valgt, at vi skal gøre en ekstra indsats, siger kommunikationschef ved Silkeborg Kommune, Hans Mogensen, og pointerer, at det er det ottende valg i træk, hvor de laver ekstra indsatser.
Silkeborg gik fra, at mindre end halvdelen af de unge stemte, til at lidt over 60 procent stemte til kommunalvalget i 2013, hvilket de fastholdt til valget i 2017.
– Vi har tidligere samarbejdet meget med valgforskere på Københavns Universitet, og vi tager afsæt i valgforskningen. Vi ved, at det er vanedannende at stemme. Det er vigtigt at få unge i gang, for det følger dem resten af livet, siger Hans Mogensen.
Kommunen har en generel synlighed overfor alle borgere, når det kommer til kommunalvalget, hvor de gør opmærksom på, at de bør stemme. Derudover har de fokus og ekstra indsatser mod to specifikke målgrupper; boligområder med en stor andel af borgere uden for arbejdsmarkedet og nydanskere, som på landsplan også har en lavere valgdeltagelse end den generelle befolkning, samt unge i hele kommunen.
I boligområder med en stor andel af borgere uden for arbejdsmarkedet og nydanskere sætter de plakater op i alle opgange med konkret info om valget, og hvor man skal gå hen på valgdagen. Kommunen har et boligsocialt projekt med unge, som sætter plakaterne op. Der sættes også markeringer op, der viser vejen til valgstedet, og de lokale foreninger opfordrer også til, at man tager ned og stemmer.
Kommunens største målrettede indsatser er for de unge under 30 år. De sender breve med e-Boks ud til cirka 13.000 unge i kommunen med opfordring til at stemme. Brevet er med rollemodeller, som de unge kan relatere til.
De samarbejder med uddannelsesinstitutioner om at lave forskellige aktiviteter rettet mod valget ved for eksempel at have en demokratiuge.
– Hele grundideen i samarbejdet er, at de unge møder politikerne. I 2013 var det meget traditionelle valgmøder med paneler et ungevalgmøde. I 2017 prøvede vi et nyt koncept, hvor vi lavede en politisk markedsplads med nogle stande til kandidater, som de unge kunne møde og tale med, siger Hans Mogensen og fortsætter:
– Det vigtige er afmystificeringen. At de unge finder ud af, at politikerne er levende mennesker med holdninger, og at politikerne ser, at de unge har nogle mærkesager. Det er kernen i vores indsats overfor unge.
En kampagne målrettet forældre i kommunen har kørt i flere år, hvor de opfordres til at tage deres børn med på valgdagen, fordi det er godt for demokratiopdragelsen, at børn bliver bevidste om det tidligt i livet. Daginstitutionerne i kommunen har plakater hængende med dette budskab, og alle forældre får også et brev. Det er dog stadig i overvejelserne, om forældre skal opfordres til dette med Covid-19 i omløb i hele landet, og netop coronasmitten kan også ende med at have en effekt på stemmeprocenten.
– Corona vil nok påvirke valgdeltagelsen, det frygter jeg lidt. Vores mål med indsatserne er at fastholde valgdeltagelsen. Vi har fået den ret højt op, især blandt unge, og det håber vi at kunne fastholde, siger kommunikationschef ved Silkeborg Kommune, Hans Mogensen. marp@kl.dk