
Gode sociale løsninger kan ikke pre-designes ved et kommunalt skrivebord
Socialøkonomiske virksomheder kan levere resultater på tværs af kommunale opgavefelter som beskæftigelse, social, erhverv og indkøb.
Men ofte ser kommunerne ikke det samlede billede af, hvad de rent faktisk får ud af at samarbejde med de socialøkonomiske virksomheder.
Svaret skal findes i de siloopdelte kommunale områder, mener chef i Copenhagen Dome – Videnscenter for Socialøkonomi Dorte Bukdahl.
– De socialøkonomiske virksomheder forsøger at løse opgaver på flere bundlinjer på én gang. De er både en erhvervsaktør, som skaber omsætning, og i disse tider med mangel på arbejdskraft kan de være en vej til at få aktiveret den sidste del af arbejdsstyrken. De er også i berøring med indkøbspolitikken, når en kommune vælger at købe en ydelse af en socialøkonomisk virksomhed, bonner det samtidig ud ovre på jobcenterbundlinjen, siger Dorte Bukdahl og fortsætter:
– Men for ham ovre i indkøb tæller det ofte kun, at varen er billig. Han ser ikke, hvilke effekter det har på bundlinjen på beskæftigelsesområdet eller socialområdet. Derfor er det vigtigt, at man centralt i kommunen har en strategisk beslutning om, at man vil socialøkonomi.
Slår sig på systemet
Den tværgående indsats er ifølge Dorte Bukdahl på én gang de socialøkonomiske virksomheders største force og dér, hvor de slår sig mest på det kommunale system:
– De passer simpelthen ikke ind i systemets måde at tænke på. De er for sociale til jobcenteret og lidt for beskæftigelsesrettede til socialforvaltningen.
Dorte Bukdahl peger på, at de socialøkonomiske virksomheder i høj grad varetager opgaver, som kommunerne selv har svært ved:
– Det kunne eksempelvis være en virksomhed, der beskæftiger hjemløse og psykisk sårbare i pakkefunktioner. Virksomheden løfter en stor social opgave, samtidig med at pakkeopgaverne bliver løst. Borgerne er måske i praktik eller i et opkvalificeringsforløb og enkelte i småjob og fleksjob. Men jobcentret har mest fokus på, om borgerne får lønnede timer efter praktik. De ser ikke rigtig den succes, det er, at borgerne gennem arbejdet har fået en bedre trivsel eller nedbragt deres misbrug. Og samtidig har vi et jobcenter, som selv har svært ved at finde relevante jobs til målgruppen, konstaterer Dorte Bukdahl.
Partnere i problemløsning
Hun efterlyser, at man begynder at samarbejde på nye måder:
– Jobcenter og kommune udbyder ofte en færdig løsning efter “Bestil-og-udfør” - den såkaldte BUM-model. Men gode sociale løsninger kan ikke pre-designes ved et kommunalt skrivebord. Jeg tror, vi skal væk fra, at kommunen bare tænker på de her virksomheder som leverandører, men mere som partnere i problemløsning, siger Dorte Bukdahl. • dk@kl.dk
Læs mere om socialøkonomiske virksomheder, hvor vi taler med People Like Us.