Leder, husk at lytte
Offentlig ledelse har uanset rollen og opgaven det formål at sikre den bedst mulige velfærd for borgerne. Dette perspektiv er indiskutabelt. Det handler i bund og grund om at udfolde og udvikle det velfærdssamfund, vi i vores demokratiske tradition har bygget op. Netop det demokratiske perspektiv er ganske særligt for dig som offentlig leder. Det betyder i al enkelhed, at du refererer til demokratisk valgte personer, som i sidste ende træffer de beslutninger, som du skal give indhold og substans. I denne kronik vil vi gerne bygge videre på de gode inspirationer, Ledertræf-dagen gav os, ved at dele nogle refleksioner og pointer, der viser samtalens potentialer i arbejdet som leder.
Vores første refleksioner gik på, hvad der egentligt gør en samtale til en samtale. I vores ivrige snak herom, gik det på et tidspunkt op for os, at det perspektiv, der manglede, var lytning. Vores optagethed af at fortælle om, hvad vi havde hørt og var blevet grebet af på dagen, havde lukket vores ører for den andens inspirationer. Da vi tog snakken om igen, men nu med lytning som formål, blev snakken til en samtale. Det var faktisk lytningen, der gjorde det til en samtale.
En ny dynamik
Ved at lytte til hinanden kunne vi nemmere stille skarpt på en interessant detalje fra Ledertræf. Det, vi faldt over, var brugen af ordene ”ledelse” og ”ledere”. I hverdagen bruger vi i flæng ledelse og ledere. Når man både lytter til ordene og læser dem, som de er skrevet, så er der en stor forskel på de to ord. Ledelse er en handling – noget man gør – og ledere er personer – mennesker som dig og os. Ledelse bliver i denne optik effekten af lederens interaktion med sin organisation og bliver først synlig i tilbageblik og øjebliksbilleder.
Hvad sker der med vores forståelse af opgaven, hvis vi forstærker ordene ved at sige ledelsen og lederen? I vores ører opstår der en ny dynamik. Ledelsen kan både pege på et fællesskab om arbejdet med at lede, og det kan også pege hen imod den funktion, som udleves. I ledelsen er samtalen og refleksionen to væsentlige værktøjer, når vi skal træffe både små og store beslutninger. Og lederen er håndværkeren, der formår at bruge sine værktøjer rettidigt og dygtigt. En ægte samtale kræver et ægte møde mellem mennesker, og en ægte refleksion kræver et ægte møde med sig selv. I dette perspektiv er Ledertræf en vigtig begivenhed, fordi der bliver sat ramme om både samtalen og refleksionen – ledelsen heraf og lederen selv. Men er der et tredje perspektiv, som er uundværligt og samler ledelsen og lederen som begreber? Vi får øje eller øre på Lytteren. Og vi får lyst til at stille dig spørgsmålet – leder, lytter du nok?
En svær disciplin
Lytning er samarbejdets vigtigste og sværeste disciplin. Det er i lytning, at vi åbner op for det nye og tør lade nye perspektiver komme ind. Ægte lytning, altså den lytning, som virkelig flytter en, er den lytning, der gør dig i stand til at tune ind på det vigtige. Det vigtige, der sker lige nu i din organisation, det vigtige, der optager dine medarbejdere, og det vigtige med betydning for de borgere, som I skal gøre en forskel for. I bund og grund bliver samtalen midlet til ægte lytning. Lytningen er den aktive handling, hvor du flytter dig fra det sted, hvor du selv er i din forståelse, og hen dertil, hvor samtalen reelt finder sted. Dette både fysisk og med opmærksomheden. Det, som virkelig forandrer tale og skrift til en samtale er vores evne til at lytte. At lytte nysgerrigt og vedholdende, at lytte aktivt ved at turde flytte sit perspektiv. Lidt polemisk kan man spørge: What is the point of talking together if you don’t listen? Lederen i offentlig sammenhæng har og skal have et konstant fokus på dette perspektiv.
Det, som vores velfærdssamfund kalder på i dag, er ledere, som er på konstant rejse i de værdier, vedkommende bringer med sig ind i samarbejdet på en arbejdsplads. Det sætter fokus på mennesker, som mødes og udfører noget sammen. Lederen bliver det menneskelige bidrag til de processer, som skal sikre en organisations succes.
Der er meget støj
Når vi tør mødes i åbne rum og stille skarpt på det, vi skal øve os på og blive bedre til, så giver vi hinanden en mulighed for at omsætte vores erfaringer og kompetencer til et fagligt klogt fællesskab. I fortællingen om ”Den lille prins” hører vi, at det væsentlige er usynligt for øjet. Vi, der arbejder i tætte samarbejder, ved, at det væsentlige i høj grad er synligt i fællesskabet. Når vi tør samles og lytte til hinanden, finder vi de væsentlige pointer, som kan gøre både ledelsen og lederen skarpere og modigere. Også når du som lederen træder ind i det fællesskab, som ledelsen er – med alle de værdier, idealer og erfaringer, som livet og arbejdslivet har givet dig, skal du huske at tage lytteren med.
Det er en velkendt sag, at der i offentlig ledelse er mange samtidige dagsordner, der kan skabe støj og forstyrre ens lytning. Når en jordemoder skal lytte til barnets lyde i morens mave, bruger hun et lytterør. Det koncentrerer lydene og giver mulighed for at lytte godt efter. Når en leder skal blive skarp på effekten af egen indsats, så har vi også brug for et godt lytterør. Effekten ses ikke alene i tørre tal, men også i fortællinger fra organisationens hverdag. På ledertræf stødte vi på sådan et lytterør i form af det nye værktøj for evalueringer. Gennem evalueringer og læringsprocesser bliver vi bedre. Det giver adgang til de mange lyde og det liv, som udspiller sig under overfladen i organisationen og sætter fokus på det, som vi i hverdagen ikke altid får reflekteret over. I det lydunivers, som offentlig ledelse udspilles i, er det nødvendigt at stoppe op og lytte til sin ledelse for at blive klog på, hvem lederen er. Er man tilfreds med det, man ser og hører? Ville man give sig selv følgeskab? Gode gamle Maturana har et godt udtryk for, hvad lederen kan bruge lederevalueringer til. Han beretter, at det handler om at lytte til lytningen, forstået som at reflektere over det, man hører, men også turde spejle refleksionerne tilbage ind i organisationen. Når denne proces rigtig spiller, så bruger lederen sig selv på en måde, hvor berigelsen både når lederen men også ledelsen.
Med ægte lytning kan vi også gøre den forskel, som vi i Komponent er tiltænkt at gøre. Vi er drevet af faglighed, og som nonprofitorganisation går vores lytning efter de potentialer, som kan gøre en ægte forskel for borgerne. Vi glæder os til den kommende tid med mange gode samtaler med jer kommunale lederkollegaer. Lad os hjælpe hinanden med at holde fast i samtalen og lytningen. Lad os turde bruge evalueringer og stille skarpt på organisationens lyde, og lad os bruge hinanden til at finde meningen og retningen i din og vores opgave. Det er kun ved at samtale og lytte, vi finder de små forskelle, der kan have stor betydning for både vores evne til at træde ind i ledelsen og vores mulighed for at udfolde lederen i os selv – til gavn for andre. Vi glæder os allerede til Ledertræf i 2022, hvor vi igen får mulighed for at lytte!