
Regeringens gaveregn sikrer Socialdemokratiet et godt regionalt valg
##ContentBoxStart##265944##ContentBoxEnd##
Region Nordjylland: Ulla Astman (S) sidder forholdsvis sikkert i sadlen. Hun er en kompetent og dreven politiker, og ved sidste valg satte 15 procent af vælgerne i regionen deres kryds ud for hendes navn. De tre borgerlige partier Venstre, DF og Nye Borgerlige er gået sammen i et valgforbund med det erklærede mål at vælte Astman. Venstre stiller med 37-årige Mads Duedahl, som ny spidskandidat. Han er allerede rådmand i Aalborg Kommune, men trods den lokale kendisfaktor, ser det stadig svært ud for de borgerlige udfordrere.
Region Midtjylland: Regionsrådsformand Anders Kühnau (S) har ikke samme karisma som sin forgænger Bent Hansen (S), men alt tyder stadig på, at han kan fortsætte i spidsen for regionen. Han er dybt inde i sundhedsvæsnets maskinrum og har leveret en solid indsats. Venstres modkandidat Anders G. Christensen er trods en fortid som borgmester i Favrskov ikke specielt kendt blandt regionens vælgere og kan næppe vriste formandsposten ud af hænderne på Socialdemokratiets spidskandidat.
Region Syddanmark: Stephanie Lose kan sove roligt om natten trods Venstres landspolitiske nedtur. Hun har gjort det rigtig godt og fik ved sidste valg 90.000 personlige stemmer. Og så er de lokale vælgere stolte over, at det var deres formand, der løb med formandsposten for Danske Regioner. Den største udfordrer er Mette With Hagensen (S). Hun har to gange tidligere – forgæves – forsøgt at blive valgt til byrådet i Varde for Venstre og slår næppe Lose af pinden.
Region Hovedstaden: Lars Gaardhøj (S) trådte til, da Sophie Hæstorp Andersen (S) i august forlod posten som regionsrådsformand for at gå efter jobbet som overborgermester i København. Han er en hæderlig backbench-politiker, men han har ikke formået at få det store folkelige gennembrud. Alligevel skal han nok blive valgt, da vælgerne i regionen med stor sandsynlighed stemmer sig til et rødt flertal. Udfordreren er folketingspolitikeren Martin Geertsen. Han har som sundhedsordfører for Venstre markeret sig stærkt under corona-krisen, men har næppe en reel chance for at tippe magtbalancen i Region Hovedstaden.
Region Sjælland: Region Sjælland er det eneste sted, hvor magten er skiftet mellem blokkene. Og valget kan gå hen og blive særdeles nervepirrende for regionsrådsformand Heino Knudsen (S). Han blev i 2018 formand ved en utraditionel konstituering med LA, DF og SF. Men i år har DF’s nye spidskandidat på forhånd meldt ud, at han foretrækker en borgerlig regionrådsformand, og uden DF kan det blive svært for Heino Knudsen at opnå flertal. Kampen om formandsposten bliver dermed formentlig lige så tæt og uforudsigelig som ved sidste valg, og de politiske alliancer kan blive afgørende på valgnatten. Venstre stiller med folketingsmedlem Jacob Jensen. Han var også spidskandidat i 2017, hvor Venstre gik tilbage fra 13 til 10 mandater.