
Valgkampen kan godt være konstruktiv
tekst Thomas Kokholm Nielsen
Kan du godt lide politik, men er træt af politikere, der skændes, og medier, der kun vinkler på konflikter? Så er du ikke alene. Men vil du være med til et eksperiment, hvor vi prøver at gøre noget ved det? En aften, der handler om politik, gode ideer og løsninger på fællesskabets udfordringer.
Nogenlunde sådan lød invitationen, da Constructive Institute inviterede til konstruktivt valgmøde på Aarhus Rådhus i slutningen af september.
Ifølge Ulrik Haagerup gik der kun omkring seks timer før samtlige 530 pladser i rådhussalen var booket.
Først lidt baggrund. Haagerup grundlagde det uafhængige fondsfinansierede institut i 2017, der har til huse på Aarhus Universitet. Det skete på baggrund af en frustration over sit fag, hvor han har haft en stribe topstillinger i de store mediehuse.
– Vores opgave er at styrke den offentlige samtale gennem bedre journalistik, forklarer Ulrik Haagerup.
I forbindelse med det forestående kommunalvalg har instituttet lavet en række initiativer. Blandt andet er der lavet fem workshops – et for hver region – for medier, der dækker valgkampen. Her kunne journalister og politikere tale frit om deres relation.
– Det var lidt af en øjenåbner. En fantastisk kommentar, jeg tog med derfra, kom fra en journalist, der havde dækket kommunalvalg i 25 år, som sagde til en politiker: ”Det, du siger, er, at I gør, som I gør, fordi vi gør, som vi gør. Og vi mener jo, at vi gør, som vi gør, fordi I gør, som I gør”, fortæller Ulrik Haagerup.
– Der er noget galt i symbiosen mellem journalisten og politikeren. Og det handler om, hvordan vi kan gøre noget andet, hvis alle i virkeligheden er trætte af det. Det handler om at dække en valgkamp konstruktivt. Sætte fokus på løsninger og give folk mulighed for samarbejde, siger Ulrik Haagerup.
Hvem hylder I?
Tilbage til det konstruktive valgmøde i rådhussalen i Aarhus. Ifølge Ulrik Haagerup handler det om at skabe nogle andre incitamenter i den offentlige debat.
– Deltagerne på valgmødet tror, de skal følge politikerne, men de vigtigste er faktisk borgerne. Hvad er det, de ønsker, og hvilken adfærd, de belønner? Klapper de af den politiker, der kommer med en perfiditet mod en anden politiker? Så kan de ikke bagefter gå ud og sige, de er trætte af politikere, der skændes. Klapper de omvendt af den politiker, der stiller sig op og siger: ”Jeg har lige hørt et argument, der har fået mig til at ændre holdning”? Udråber de ham eller hende som idiot og taber, som medierne er gode til, eller hylder de en politiker, der er blevet klogere? Gør de det sidste, så lover jeg, at vi får mere af det løsningsorienterede, mener Ulrik Haagerup.
Det blev en konstruktiv aften.
Han ser den konfliktfyldte offentlige samtale som en årsag til, at partierne i disse år har svært ved at finde kandidater.
– Det er en kæmpe demokratisk udfordring, som vi ikke må underkende. Hvis det er sådan, at de, der måske er mest egnede, vælger politik fra, fordi de ikke orker omkostningerne og ikke gider et spil, hvor man skal angribe andre, fordi ingen egentlig gider høre på de politiske visioner og ideer, man har. Det er da et skræmmescenarie, vi må gøre noget ved, siger Ulrik Haagerup. • tkn@kl.dk