
Evaluering: Nyuddannede pædagoger er ikke klædt på til virkeligheden
tekst Thomas Kokholm Nielsen
En ny omfattende evaluering, som Uddannelses- og Forskningsministeriet i dag offentliggør, dokumenterer, at der er stort potentiale for at forbedre landets største uddannelse – pædagoguddannelsen.
Dykker man ned i tallene, fremgår det blandt andet, at kun 23 procent af de arbejdsgivere, som har ansat nyuddannede pædagoger de seneste år – det vil primært sige kommunerne - og 37 procent af de nyuddannede pædagoger mener, at uddannelsen har klædt dem ordentligt på til det, der venter i praksis. Personalelederne vurderer samtidig, at der er langt mellem top og bund med hensyn til de studerendes faglige kunnen og færdigheder i forhold til at kunne begå sig på en pædagogisk arbejdsplads. Samtidig oplever næsten halvdelen af de pædagogstuderende, at prøverne på uddannelsen er lette at bestå.
Det er ikke godt nok
Uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S) understreger på baggrund af evalueringen, at der skal gøres noget.
– Dygtige og engagerede pædagoger gør en forskel for rigtig mange af vores børn, unge og udsatte. Dem uddanner vi heldigvis rigtig mange af i dag, og vi får brug for endnu flere i fremtiden. Men evalueringen når frem til, at uddannelsen ikke klæder de studerende godt nok på til den virkelighed, de skal ud i. Det er ikke godt nok. Uddannelsen skal være bedre – så kvaliteten i daginstitutioner, bosteder og så videre kan løftes, siger ministeren for området.
Evalueringen peger derudover på, at koblingen mellem praktik og undervisning halter. Under halvdelen af de studerende mener således, at der var sammenhæng mellem det, de lærte i praktikken og det, de lærte i undervisningen. Samtidig oplever 21 procent af praktikvejlederne, at samarbejdet med skolerne ikke er velfungerende.
– Man kan næsten kun undervurdere, hvor vigtig den praktiske del af uddannelser som pædagog, lærer og sygeplejerske er. Det er her, de studerende får afprøvet viden og teori i praksis, og det er her, at de får konkrete erfaringer. Derfor er det et ganske alvorligt problem, når koblingen mellem praktik og undervisning halter. På en uddannelse til pædagog er det jo netop nøglen til, at uddannelsen klæder én på til det pædagogiske arbejde, man skal udføre, siger uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen.
Uddannelsen dumper, ikke pædagogerne
I pædagogernes fagforening BUPL understreger formand Elisa Rimpler, at evalueringen er et klart signal om, at der er brug for at sætte alle sejl til for at styrke pædagoguddannelsen og ruste fremtidige pædagoger bedre til den komplekse opgave, der venter dem.
– Vi har brug for en ny start på uddannelsen, hvor pædagogikken bliver den røde tråd, hvor der bliver tid til faglig fordybelse, og hvor de kreative og æstetiske fag kommer tilbage på skemaet i alle semestre, siger Elisa Rimpler i en pressemeddelelse og fortsætter:
– Lad mig gøre det helt klart: Det er ikke de pædagogstuderende, der er dumpet. Det er den nuværende uddannelse. Det skal vi have gjort noget ved, siger hun. tkn@kl.dk
Læs også: Hvor er pædagogen med guitaren blevet af?
Om pædagoguddannelsen
- Pædagoguddannelsen optager hvert år ca. 5.500 studerende.
- Der er 23 uddannelsesudbud fordelt i hele landet.
- Uddannelsen udbydes af seks professionshøjskoler og er en 3,5-årig professionsbacheloruddannelse.
- Pædagoguddannelsen veksler mellem uddannelsesforløb på professionshøjskolen ca. 2/3 af tiden og praktikforløb i den pædagogiske praksis ca. 1/3 af tiden.
- Uddannelsen kvalificerer pædagoger til at arbejde med omsorgs-, udviklings- og læringsopgaver og har tre specialiseringer rettet mod hhv. dagtilbudspædagogik, skole- og fritidspædagogik samt social- og specialpædagogik.
Læs hele evalueringen her:
https://ufm.dk/publikationer/2021/evaluering-af-paedagoguddannelsen/hovedrapport.pdf