
Ny konservativ borgmester skal favne Enhedslisten og Dansk Folkeparti
Det bliver en usædvanlig politisk alliance, der i de kommende år skal bestemme over Bornholms Regionskommune.
Efter tre valgperioder med socialdemokratisk ledelse lander borgmesterposten hos Det Konservative Folkeparti i skikkelse af den nyvalgte lokalpolitiker Jacob Trøst.
Det står klart efter et valg, som af Bornholms Tidende bliver beskrevet som ikke bare et opbrudsvalg, men et decideret jordskredsvalg.
Bundlinjen er en konstitueringsaftale, som foruden Konservative tæller både Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne, alt imens de hidtidige budgetpartier, Socialdemokratiet og Venstre, er ude i kulden.
Plads til uenigheder
Til nyhedsmagasinet Danske Kommuner siger Jacob Trøst, at samarbejdet mellem de forskelligartede partier nok skal lykkes.
– Det bliver en spændende opgave. Jeg tror, at vi får nogle gode drøftelser og et godt samarbejde. Der er højt til loftet, og der skal være plads til uenigheder. I sidste ende må vi stemme om det, hvis vi ikke kan forhandle os på plads, siger han.
Det er blandt andet på klimaområdet, og når det kommer til flygtninge og indvandrere, at Dansk Folkeparti og Enhedslisten står langt fra hinanden på Bornholm. Dansk Folkeparti ønsker for eksempel et loft over antallet af flygtninge, som kommunen skal tage imod, mens Enhedslisten mener, at kommunen bør tilbyde at tage imod flere flygtninge.
##ContentBoxStart##266267##ContentBoxEnd##
Vil genåbne budgettet
Valgresultatet på øen i Østersøen er opsigtsvækkende på flere punkter. Med 23,1 procent af stemmerne blev Enhedslisten det største parti i kommunalbestyrelsen i kraft af syv mandater. I denne valgperiode har partiet blot haft to medlemmer af kommunalbestyrelsen, og dermed er der tale om mere end en tredobling for partiet.
Samtidigt stormede Det Konservative Folkeparti ind i kommunalbestyrelsen med 12,3 procent af stemmerne og tre mandater efter en periode, hvor partiet slet ikke har været repræsenteret. Og som om det ikke var nok, bød valget også på en halvering – eller det, der var værre – for både Socialdemokratiet og Venstre. S gik således fra otte til fire mandater, mens V gik fra fem til to.
Politisk får det blandt andet den betydning, at det nye flertal er klar til at genåbne det budget for 2022, som S og V aftalte tilbage i september, og som blev vedtaget i kommunalbestyrelsessalen i oktober. Budgettet er blandt andet blevet kritiseret for, at der blev prioriteret penge til en ny rådhusbygning på Snorrebakken i byen Knudsker.
En brat opvågnen
Afgående borgmester Thomas Thors (S) spår, at den nye borgmester vil få svært ved at få alliancen til at fungere, når hverdagen melder sig.
– Det er en meget utraditionel konstituering bestående af Enhedslisten og Dansk Folkeparti og så en ny og uprøvet konservativ som borgmester. Det bliver en udfordring, specielt fordi vi står med store økonomiske udfordringer i kommunen, siger Thomas Thors.
– Jeg tror, de får en brat opvågnen, når de ser nærmere på budgetterne. Det er en borgmesters lod at sige nej og at sætte tæring efter næring. Det vil den nye borgmester bliver overrasket over, siger han.
Rød topscorer
Hos Enhedslisten jubler spidskandidat Morten Riis over, at partiet er blevet det største på øen. Han ville gerne selv have været borgmester, men sådan skulle det ikke være.
– Det samlede flertal er blåt, og det er ikke til at overbevise de blå partier om en borgmester fra Enhedslisten. Derfor gik vi ind i forhandlingerne for at få så meget indflydelse som muligt, siger han.
Morten Riis erkender, at alliancen er utraditionel, og han forventer, at der vil opstå uenigheder undervejs.
– Man kan selvfølgelig godt finde uenigheder, men det må vi løse. Vi må tage det, som det kommer, siger Riis, der selv blev øens topscorer målt på personlige stemmer.
##ContentBoxStart##266268##ContentBoxEnd##
Kompromissets kunst
Også Dansk Folkepartis spidskandidat, Linda Kofoed Persson, er beredt på, at hun fremover skal samarbejde med et parti, der på nogle områder ligger langt fra hendes eget.
– Der vil blive nogle sager, som vi skal tage i salen, siger hun og forklarer, at hvis partierne ikke kan forhandle sig til rette, må de stemme om det.
Om konstitueringsforløbet fortæller hun:
– Morten (Riis, red.) ville gerne være borgmester. Det ville jeg også gerne. Kompromisset er Konservatives Jacob Trøst. Jeg tror, han kan samle venstrefløjen og højrefløjen. Vi viser vælgerne respekt ved at konstituere os bredt.
Uenigheden mellem Dansk Folke-parti og Enhedslisten kan for eksempel opstå, når det kommer til flygtninge og indvandrere, ligesom Enhedslisten og Dansk Folkeparti lokalt ligger langt fra hinanden, når talen falder på klimapolitik.
– Jeg tænker ikke, at I journalister kommer til at kede jer. Vi skal nok sørge for stof, der kan skrives om, siger Linda Kofoed Persson.
I midten
Den kommende borgmester sagde før valget, at han talte godt med Dansk Folkeparti, men at han havde svært ved at forestille sig et samarbejde med Enhedslisten. Det står han ved dagen derpå.
– Enhedslisten er nok på nogle områder et stykke fra Konservative, siger Jacob Trøst, der blandt andet har erhvervspolitikken i tankerne.
Han lægger dog samtidig vægt på, at der er flere områder, hvor partierne – lige fra Dansk Folkeparti til Enhedslisten – kan enes, det gælder for eksempel børne- og ungeområdet.
Derudover skal der ifølge Jacob Trøst findes kompromisser mellem partierne bag konstitueringsaftalen.
– På flere områder ligger vi i Konservative i midten mellem Dansk Folkeparti og Enhedslisten. Derfor vil mange af de løsninger, vi finder frem til, ligge tæt op ad konservatismen, siger han. • dk@kl.dk