Aktuelt
tekst Amalie Frøkjær-Rubbås
Biografoplevelse uden skærm
På Holstebro Bibliotek var det en noget anderledes biografoplevelse for gængerne midt i november. Her overtog kommunens bibliotek nemlig en sal i en time for at omdanne den til en radiobiograf. Aftenen stod på en times uddrag af science fiction-romanen Klodernes Kamp af H.G. Wells, der handler om marsboernes forsøg på at erobre jorden, indlæst af biolog og musiker Johan Olsen. Den fantastiske fortælling blev fortalt til lytterne, mens de sad i de behagelige biografstole i den mørke sal. Biblioteket så det som en god mulighed for at få andre sanser i spil samt for at kunne fantasere sig frem til en filmatisering.
33.891
kilometer rekreative ruter er der til blandt andet cykling, løb og vandring i Danmark.
Skoleelever planter fremtidens træer
50 elever fra Tårnby var med til at plante 200 træer i Kongelundsskoven. Det skete som et led i arrangementet Plant Et Træ, som er en organisation, der arbejder for at øge kendskabet til træer. I Tårnby skal der frem mod jul plantes 2.000 træer, og arrangementet sker ikke i fodsporene på hvem som helst. For 26 år siden fandt et lignede arrangement sted i samme skov. Kronprins Frederik var dengang på besøg for at plante træer med de daværende elever. I år var eleverne i selskab med borgmester Allan S. Andersen (S). Tårnby er en af de kommuner i Danmark med mest natur, og det vil de gerne værne om ved tiltag som disse, der også giver eleverne noget ejerskab over den lokale natur.
Wild West Walk ’n’ Run-ruter i Ringkøbing-Skjern
Wild West Walk ’n’ Run-ruterne i Ringkøbing-Skjern er en slags pop-up ruter på seks-ni kilometer, der blev midlertidigt afmærket i foråret. Interessen for Wild West Walk ’n’ Run-ruterne har været stor, og der er kommet flere forslag til, hvordan de kan blive endnu bedre. Derfor var der i efterårsferien lavet børnevenlige Wild West Walk ’n’ Run-ruter, der også var en stor succes. Der kom flere henvendelser fra skoler og daginstitutioner, der gerne vil bruge de afmærkede ruter, og Ringkøbing-Skjern Kommune opretter derfor nu endnu flere ruter, der kan bruges som klasselokaler og hjælpe børnene med at blive klogere på naturen.
Unge i Aalborg hader madspild
Aalborg Kommune har spurgt 1.200 unge, hvad de vil gøre for at leve mere klimavenligt. Og madspild er toppen af poppen, når det kommer til klimasyndere, mener de unge. Også grøn energi og grønne køretøjer står højt på listen. De unge i Aalborg går ifølge undersøgelsen meget op i, at man skal bruge ressourcerne ordentligt og genbruge. Kommunen tror på, at de unge har masser af viden på klimaområdet, og at de kan være med til at skubbe debatten fremad, og derfor har Aalborg også nedsat et Ungeklimaråd for at vide, hvad det er de unge tænker om fremtiden.
2.500 nye magikere i Odense
Magiske Dage i Odense bød på 15.000 besøgende og 2.500 solgte tryllestave til nye magikere samt en masse eventyrlige oplevelser på festivalen. Sidste år blev det aflyst, men i år var den atter tilbage for odenseanerne og andre dele af landet. Over halvdelen af gæsterne kommer nemlig fra alle mulige af landets egne. Da Magiske Dage startede i sin tid tilbage i 2002, var det et beskedent enkeltstående aftenarrangement på Næsby Bibliotek. Næste år, når festivalen holder 20-års jubilæum, skrues der endnu mere op. De har nemlig fået udgivet deres helt egen fortælling om Odin, skrevet af en fantasy-forfatter, hvor læserne blandt andet kan få svar på, hvorfor efterårsferien står i magiens tegn i Odense.
Biodiversitetskonsulenter fra 8. klasse
Eleverne fra 8. årgang på Herskind Skole i Skanderborg har arbejdet med at udvikle ideer, der kan hjælpe arter, som er truet af den manglende biodiversitet i Danmark. Eleverne har efterfølgende været en tur på rådhuset for at forelægge deres ideer foran et panel af fagfolk og byrådspolitikere. Af ideer kan blandt andet nævnes grønne tage, plantevægge, grøftekanter med vilde blomster og insekthoteller. For et af projekterne er virkeligheden allerede tæt på. I panelet sad nemlig også elevernes skoleleder, Kasper Jensen, og han overraskede alle:
– Jeg kan allerede nu sige, at vi gerne vil arbejde videre med plantevæggene i den tværfaglige temauge, vi har på skolen til foråret. Det er simpelthen så god en idé, som alle på skolen kan få noget ud af, sagde han.
Biblioteker i Favrskov udvider sortimentet
På bibliotekerne i Favrskov er det nu ikke længere kun bøger, der kan lånes. Kommunen har nemlig indkøbt 32 affaldsgrabbere, som borgere kan låne gratis på bibliotekerne. Tiltaget kommer efter, at flere borgere har efterspurgt en ordning som denne, og nu kan interesserede altså tage ned på deres bibliotek, låne en affaldsgrabber og tage ud i naturen for at samle affald, der ligger og flyder. Kommunen har valgt bibliotekerne som afhentningssted, fordi det vil være et naturligt og bekvemt sted for borgerne. Bibliotekerne i Favrskov har tidligere fungeret som udleveringssted for biodiversitetsposer til borgere, der ønsker at skabe vild natur i deres egen have.
Plejehjemsbeboere ankommer med stil
Beboere i Helsingør fra plejehjemmet Bøgehøjgård ankom til det nye plejehjem og deres kommende bolig Hornbækhave med fornem stil. To lokale veteranbilentusiaster havde tilbudt de beboere, der havde lyst, og som selv kunne gå ud til bilen, at komme til deres nye hjem i parrets gamle og flotte veteranbil. En Volvo fra 1960’erne. Flere beboere tog imod tilbuddet, og parret gav dem først en tur rundt i Hornbæk, før de ankom til det nye plejehjem, hvor den røde løber var rullet ud, og der var stillet flag frem.