
SF vil ikke sanktionere kommuner, der overskrider budgettet
tekst Anna Törnqvist Jensen
Der er for mange velfærdskroner, som ikke bliver brugt, fordi kommunerne er for bange for at overskride budgetterne. Sådan lyder det fra SF, som derfor vil foreslå Folketinget at opfordre finansministeren til for 2022 ikke at bruge sin bemyndigelse til at sanktionere kommunerne ved mindre budgetoverskridelser.
– Resultaterne af budgetloven er forsigtighed, fordi konsekvenserne er så store for kommunerne, hvis de kommer til at overskride budgetterne en lille smule. Det er den stramhed, vi gerne vil gøre op med, siger SF’s finansordfører Lisbeth Bech-Nielsen og fortsætter:
– Vi kan se, der er blevet brugt milliarder mindre, fordi kommunerne budgetterer et stykke fra, hvad de må bruge netop for ikke at komme til at overskride. Derfor siger vi: Lad os løsne lidt. Mindre overskridelser skal altså ikke have så store konsekvenser.
I SF’s forslag nævner partiet, at kommunerne i ni ud af de seneste 10 år har brugt mindst 1,5 milliarder mindre på service end aftalt.
– Denne her overforsigtighed koster på velfærden, konstaterer Lisbeth Bech-Nielsen.
Grænsen er åben
Hvad der tæller som mindre budgetoverskridelser, har SF endnu ikke lagt sig fast på.
– Vi skal jo have defineret det rigtige sted. Hvor den grænse skal gå henne, må vi finde ud af sammen med de partier, der vil støtte vores forslag. Men i dag er der bare en nultolerance, som ikke giver nogen mening, og som netop betyder det her store underforbrug af velfærdsmidler, siger Lisbeth Bech-Nielsen, som ikke mener partiets forslag vil åbne for, at kommunerne går i den modsatte grøft og kommer til at bruge lidt for mange penge.
– Jeg tror faktisk, de fleste kommuner og byrådspolitikere sætter en ære i også at kunne overholde deres budgetter. Det virker ret sløset over for byens borgere, hvis man ikke kan overholde egne budgetter, og det har jeg tillid til, at vores byrådspolitikere godt kan finde ud af.
Lisbeth Bech-Nielsen mener dog, budgetloven giver for lidt plads til de uforudsigeligheder, som kan opstå i løbet af et år og mener derfor, der bør være større fleksibilitet. Samtidig vil SF gerne lempe på budgetloven, som den er i dag. Partiets forslag forholder sig derfor kun til næste år, hvor budgetloven efter planen skal revideres.
Bedre til at budgettere
SF skal dog ikke umiddelbart regne med opbakning fra Socialdemokratiet.
– Vi lytter til, hvad SF har at sige, men som udgangspunkt er vi skeptiske. Jeg tror, man må sige, at hvis man kigger på kommunernes budgetter, så er kommunerne blevet langt bedre til at budgettere og forbruge op til det, der er grænsen. Vi har tidligere haft en udfordring i, at kommunerne underforbrugte, fordi man formentlig skulle lære det, men det problem er blevet væsentligt mindre nu, siger regeringspartiets finansordfører Christian Rabjerg Madsen og fortsætter:
– Jeg tror bare, det her vil lave et nyt loft, for det vil være der uanset hvad. Og jeg mener også, der er en risiko for, at vi kommer tilbage til tidligere tider, hvor budgetlægningen i kommunerne gik dårligt, og hvor der var betydelige overskridelser, siger han.
Heller ikke hos Venstres finansordfører, Troels Lund Poulsen, er begejstringen stor.
– Jeg er desværre ikke overrasket over, at SF også her ønsker at sætte den økonomiske ansvarlighed over styr ved at underminere budgetloven. Det er trist, for budgetloven er en af årsagerne til, at den nuværende regering overtog en offentlig økonomi i så god balance, at vi eksempelvis kunne håndtere coronakrisen med rolig hånd. Vi støtter derfor ikke op om, at der ses igennem fingre med overskridelser. Det vil være starten af en glidebane væk fra økonomisk ansvarlighed, som Danmark og danskerne ganske enkelt ikke er tjent med, skriver Troels Lund Poulsen i et skriftligt svar til Danske Kommuner. antj@kl.dk