Aktuelt
tekst Amalie Frøkjær-Rubbås
Handicapprisen 2021
Køge Kommune har startet deres indsamling af kandidater til årets Handicappris. De vil igen i år sætte fokus på borgere, virksomheder og foreninger, der gør noget særligt for handicapområdet. Prisen startede sidste år og var en stor succes i kommunen. Udover at hylde dem, der gør noget særligt, fungerer prisen også som en inspirationskilde for, hvordan hverdagen kan gøres bedre for borgere med et handicap. Eksempler på kandidater er nogle, der har arbejdet for at sikre borgere med et handicap deltagelse i foreningslivet, nogle, der er gået innovative veje for at bidrage med inklusion på arbejdsmarkedet, eller personer, der har arbejdet for udviklingen af det frivillige sociale arbejde for borgere med et handicap i Køge.
93.183
kroner var den gennemsnitlige skattebetaling for skattepligtige personer i 2020. Det er en stigning på lidt over fem procent i forhold til året før.
Gigantium er nu endnu mere gigantisk
Idræts- og kulturmekkaet Gigantium i Aalborg er blevet udvidet og indviet. Udvidelsen har været længe ventet af brugerne i de mange foreninger og klubber, og det er heller ikke første gang, at idræts- og kulturmastodonten er blevet udvidet. Det drejer sig om en udvidelse på 4.000 kvadratmeter, så det hele nu fylder 42.000 kvadratmeter. Udvidelsen indebærer to nye multifunktionelle haller, et nyt cardio- og styrkecenter, mødelokaler og seminarrum, så der er spækket med nye muligheder for alle brugerne. Transporten til Gigantium bliver også nemmere, og det vil i højere grad blive koblet sammen med offentlig transport, hvor busser stopper lige uden for døren.
Hjemløses hunde scorer kassen
København har fundet penge i de næste års budgetter til hunde. Der oprettes nemlig en pulje på 500.000 kroner til hjemløse hundeejeres udgifter til et årligt tjek af hundenes sundhed. Der sker i perioden fra 2022 til 2024. Hundeejere har ofte en forsikring til deres dyr, men den mulighed er ikke noget, hjemløse har. Puljen til hjemløse hundeejere er et forsøg, og man ved endnu ikke, hvor mange hjemløse hundeejere der kan få hjælp hvert år. Kommunen lægger op til, at det er frivillige organisationer, der skal søge pengene til de hjemløse.
Forglem mig ej-bænke i Odense
I anledning af Odenses demensuge 2021 er nogle nye bænke blevet sat op i byen. Bænkene er lilla og hvide og skal være med til at skabe opmærksomhed om demens. De er bygget på et af Odense Kommunes beskyttede værksteder for mennesker med et handicap. Bænkene er prydet med citater, der kommer fra mennesker med demens, som gerne vil fortælle om deres sygdom og være med til at nedbryde tabuer og fordomme om demens. Bænkende står på en særlig Forglem mig ej-rute, der blandt andet passerer nogle af de steder, hvor demensramte færdes i hverdagen. Bænkene er inspireret af et lignende projekt i Aarhus og er blevet til i et samarbejde mellem Odense Kommune og Alzheimerforeningens lokalafdeling på Fyn.
Paralympiske lege for elever
Budskabet var klart: Man kan sagtens dyrke idræt, selvom man har et fysisk eller mentalt handicap. Sådan lød det til eleverne, da Kæret, som er en specialskole for elever med indlæringsvanskeligheder af vidtgående karakter, holdt paralympiske lege for alle eleverne på skolen. Skolen fik idéen efter at have fulgt med i de paralympiske lege i Tokyo. Dagen startede med indmarch, hvorefter den olympiske flamme blev tændt, og børnene blev budt velkommen. Eleverne kunne stille op i discipliner som målbold, stigegolf, længdespring og mooncar-ræs eller kørestoleræs. Legene sluttede af med medaljeoverrækkelse og en god frokost.
Næstved opfordrer til krebsegilde
Næstved har problemer med fredløse, skriver de på Facebook. De er aggressive, de skræmmer de oprindelige indbyggere væk og truer dem på livet, fordi de bærer på en smitsom svampesygdom. Det er den invasive signalkrebs, som hærger vandløbene i Næstved. Kommunen opfordrer derfor alle borgere, der har lyst, til at blive signalkrebse-fiskere. Signalkrebsen må fanges hele året, og fordi det er en invasiv art, skal alle krebs aflives. Ved at få udryddet signalkrebsen vil det give mere plads i åerne til de hjemmehørende flodkrebs. For at fiske efter den invasive signalkrebs, skal man have det obligatoriske statslige fisketegn og en tilladelse fra den, der ejer arealet.
Strandsporten rykker indendørs
Når der er sommer og sol, er der godt gang i beachvolley og andre former for strandsport i Aarhus. Nu bliver det snart også muligt at dyrke sport i sand uden for sommermånederne. Aarhus Beachvolley Club vil nemlig etablere en beachdome, hvor man kan spille strandsport hele året rundt. Kultur og Borgerservice i Aarhus bakker op om projektet og giver klubben mulighed for at låne 1,6 millioner kroner til at etablere den store kuppel, og dette kan finansiere hele projektet. Der vil være plads til beachvolleybaner eller to beachhåndboldbaner.
Danmarks højeste flagstang krakelerer
Danmarks højeste flagstang står med sine 50 meter i Brøndby og har gjort det i 31 år. Den blev i 1990 givet som en gave i forbindelse med Dronning Margrethes 50-års fødselsdag af Brøndby Kommune, Danmarks Idræts Forbund og Danmarks Olympiske Komité, og den har deraf navnet Magrethe-flagstangen. Nu står den altså til at skulle udskiftes. Flagstangen er efter de mange år begyndt at slå revner umiddelbart over sokkelen. Revnedannelserne er resultatet af store dynamiske vindbelastnin-ger. Flagstangen er gennem årene blevet et vartegn for Brøndby, og kommunen vil derfor med sikkerhed have den udskiftet, så den stadig kan have sin plads i byen. Flagningen er blevet indstillet, og det forventes, at den nye flagstang står klar i starten af 2022.