
Her vil regeringen placere 13 nye nærhospitaler
tekst Gitte Johansen
13 borgmestre kan allerede begynde og glæde sig til et nærhospital. De 13 udpegede placeringer er Nykøbing Mors, Skagen, Grenaa, Skive, Tarm, Fredericia, Nyborg, Tønder, Kalundborg, Nakskov, Næstved, Frederikssund og Helsingør.
De nye placeringer blev præsenteret af sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde på Nordsjællands Hospital i Frederikssund her til morgen. Her lancerede regeringen sit nye udspil ”Tættere på II”, som blandt andet skal bringe sundhedsvæsenets tilbud tættere på borgerne. Oplægget indeholder i alt 20 nærhospitaler, som regeringen vil oprette i alle landets regioner.
– I de seneste år har vi samlet og centraliseret ydelserne i vores sundhedsvæsen. Det er en god udviklingen, men der er for mange, som har fået for langt til sygehuset. Derfor vil vi styrke det nære sundhedsvæsen ved at oprette op til 20 nærhospitaler, siger sundhedsminister Magnus Heunicke på pressemødet.
På flere af de 13 foreslåede lokationer findes der allerede i dag større eller mindre sundhedshuse samt specialsygehuse, og regeringen forventer, at det mange steder er muligt at bygge til eller om i eksisterende bygninger.
– Jeg har været i kontakt med samtlige 13 borgmestre, og der er alle steder stor vilje til at løfte opgaven og lyst til at få sundhedstilbuddene tættere på. Der er så op til yderligere syv placeringer, som kan komme i spil, hvis kommuner og regioner kan blive enige, siger Magnus Heunicke.
Tættere på borgerne
De nye nærhospitalerne skal bringe behandlingen tættere på borgerne. Det gælder for eksempel patienter med kroniske sygdomme som diabetes, KOL og hjertekarsygdom, som i dag går til kontrol på sygehuset.
– Hver dag er der 63 borgere, som får diagnosen KOL eller diabetes. Det er borgere, som får brug for et sundhedsvæsen tæt på. Det har en værdi, at man kan få hele eller dele af sin behandling tæt på, fordi det for udsatte kronikere er en stor belastning at skulle fragte sig mange kilometer flere gange om måneden for at komme til kontrol eller behandling på sygehuset, siger Magnus Heunicke.
På nærhospitalerne vil borgerne også kunne finde kommunale sundhedstilbud. Ældre medicinske patienter vil kunne modtage ambulant udredning og behandling for ukompliceret sygdom samt opfølgning efter indlæggelse. Nærhospitalerne skal desuden tilbyde ukompliceret diagnostik som røntgenbilleder og blodprøver.
Det bliver Sundhedsstyrelsen, der skal udarbejde et fagligt oplæg til, hvilke patientgrupper og funktioner, som skal behandles på nærhospitalerne.
Fire milliarder
Regioner og kommuner får mulighed for at søge midler til fælles projekter i en nyoprettet pulje. Regeringen har afsat i alt fire milliarder kroner i årene 2023-2028 i den såkaldte nærhospitalspulje. Midlerne kan bruges til bygninger, materiel og it-investeringer. gij@kl.dk
##ContentBoxStart##265694##ContentBoxEnd##