
Foreninger kæmper for flere stemmer
tekst Anna Törnqvist Jensen
Det er ikke kun kommunerne og regionerne, som har fokus på, at danskerne skal huske at sætte deres kryds i stemmeboksen den 16. november. En lang række foreninger og organisationer er nemlig også med i ”Stem med”-kampagnen, som KL, Danske Regioner og Indenrigsministeriet står bag.
Blandt andre DGI sætter op til valgdagen fokus på valget. Det giver meningen for DGI, som på mange måder ser kommunerne som den vigtigste aktør for landets idrætsforeninger. Desuden hænger valget godt sammen med en dansk foreningstradition, mener DGI.
– Vi plejer at sige, at der med folkeoplysning og en deltagertradition går en direkte linje fra det lille demokrati i en forening til det store i eksempelvis et byråd. Det er derfor naturligt, at også vi i DGI bruger vores organisation og opfordrer til at stemme, siger Rasmus Larsen Lindblom, chef for Politik og Presse i DGI.
Vil fange de unge
Med ”Stem med”-materialet i ryggen opfordrer DGI derfor sine flere end 6.660 medlemsforeninger til at tale om kommunal- og regionalvalget.
– Dels er vi til stede på de sociale medier, hvor vi kan nå ud til helt almindelige danskere, og dels opfordrer vi til, at når man står med et håndboldhold med 18-årige drenge og piger, så lad os bruge pausen på at snakke om, at der er valg og minde hinanden om det, siger Rasmus Larsen Lindblom.
Også Dansk Ungdoms Fællesråd sætter fokus på kommunalvalget – men at klæde de unge på foregår lige så meget mellem valgene, fortæller formand Chris Preuss.
– Vi synes, det er vigtigt, at unge stemmer, og at de unge deltager i alle de valg, vi holder. Vi kan være med til at sætte fokus på kommunal- og regionalvalget gennem vores foreninger og partnerskaber, og vi ved, at særligt førstegangsvælgere, men også andengangsvælgere, ikke stemmer i lige så høj grad som andre grupper, selvom de er ret politisk interesserede, siger Chris Preuss og fortæller, at Dansk Ungdoms Fællesråd særligt forsøger at styrke de unges politiske selvtillid.
Alle skal med
Foruden at arbejde med de unges politiske selvtillid også mellem valgene har Dansk Ungdoms Fællesråd formuleret ungdommens syv ønsker til kommunalpolitikerne og sendt dem til de kommende byrådsmedlemmer landet over. Derudover klæder organisationen også sine medlemsforeninger på til, hvordan de kan engagere deres medlemmer. For det er vigtigt at få de unge vælgere med, understreger Chris Preuss.
– Vi kommer ikke i mål, hvis vi ikke alle sammen gør det at stemme så tilgængeligt som overhovedet muligt, og det er vildt ærgerligt, hvis vi ikke får alle stemmer hørt, siger Chris Preuss.
De unge er ikke de eneste, der får et ekstra skub mod valgstedet. Også i landets almene boligselskaber vil beboerne blive opfordret til at stemme.
– For os er det rigtig vigtigt, at beboerne i de almene boligselskaber bruger deres demokratiske stemme. Vi har tradition for, at vi understøtter vores beboeres adgang til at deltage i valghandlingen, også fordi det ved tidligere valg har vist sig, at der i dele af de almene boligbebyggelser har været lavere valgdeltagelse end i andre dele af kommunen, siger Annesophie Hansen, leder af BL’s kredsarbejde.
BL vil også gøre brug af materialet fra ”Stem med”-kampagnen både på opslagstavler i opgangene og ved diverse møder.
– Vi er rigtig glade for at være med, og vi håber, at valgdeltagelsen bliver højere end i 2017, så deltagelsen til stadighed er stigende, siger Annesophie Hansen. • antj@kl.dk