
Mindre sygefravær blandt lærerne på Odenses skoler
tekst Thomas Kokholm Nielsen
Projektet har været en øjenåbner for Skoleleder Bjarne Larsen på Tingkærskolen.
– Altså vi har haft nogle langtidssygemeldinger, der skyldes kræftforløb. Det kan man ikke gøre så meget ved. Det er det mellemlange sygefravær, som det har været gavnligt at fokusere på. Det er den systematiske tilgang til det, der har været interessant. Den metodiske afdækning af udfordringer og årsager – det virker. Jeg kan konstatere, at gruppen der hele tiden er på arbejde (95% tilstedeværelse, red.) er vokset, og det mellemlange sygefravær er faldet, siger Bjarne Larsen.
Odenses indsats på børn- og unge området er et af 17 projekter under Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR), der i 2019 åbnede en pulje på 50 millioner kroner med det formål at nedbringe sygefraværet på offentlige arbejdspladser.
Børn- og ungeforvaltningen i Odense fik en bevilling på 1,33 millioner kroner til at gennemføre en behovsafdækning samt udvikle og implementere forebyggende indsatser.
Før og efter
Før indsatsen var situationen den på Børn- og Ungeforvaltningens område, at man så et stigende sygefravær fra 2017-2020, der gik fra 11,8 til 13,4 sygedage pr år. Måltallet er 11,2. Særligt langtidssygefraværet har været stigende.
Ifølge Stine Sommer Sønnichsen, der er projektleder i den fælles sygefraværsindsats, så er der positive resultater at spore på de skoler, der har været med, når man sammenligner 1. halvår 19 og 1. halvår 21.
– Der er effekt på alle deltagende skoler, der nu ligger under vores gennemsnitlige måltal. Fire ud af de fem skoler har forbedringer på både kortvarigt og langvarigt sygefravær. Alle oplever stigning i medarbejdere, der har mere end 95 procent tilstedeværelse, siger Stine Sommer Sønnichsen.
Samlet set er både det korte og det lange sygefravær faldet på skoleområdet i halvåret fra 6,4 til 5,3 dage, mens det på hele børne og unge området har været stigende for samme periode. Dagtilbudsområdet er for eksempel stadig tynget af langtidssygefraværet.
Jo flere, jo bedre
Ledelsen på Tingkærskolen sagde ja tak til at være med i projektet.
– Vi fik selv øje på, at vi havde ret stort fravær, som vi egentlig ikke kunne forstå. Som ledelsesteam fik vi en systematik i forhold til arbejdet med sygefravær. Det handler blandt andet om at afdække årsager til sygefravær via samtaler, siger Bjarne Larsen.
Ifølge skolelederen hjalp det til at forstå de aspekter i arbejdsmiljø og i lærerens privatliv, der kan føre til sygefravær, og hvordan man kan løse det.
– Hvis man for eksempel er enlig mor, så kan der være situationer, der gør, at man bliver presset og melder sig syg. Det kan man afhjælpe ved at få indblik i situationen, siger Bjarne Larsen.
Da man satte fokus på sygefravær på Tingkærskolen inddrog ledelsen skolebestyrelse og medarbejderudvalget.
– Som ledelse var vi lidt spændt på, hvordan medarbejderne ville modtage det. Ville de reagere med at sige, må man nu ikke længere være syg? Men reaktionerne har udelukkende været positive, siger Bjarne Larsen.
Ifølge ham handler det om arbejdsmiljø.
– Det viser sig jo ret hurtigt, at sygefravær også handler om kerneopgaven. Hvis vi gerne vil have gode børne og ungemiljøer, så er vi også nødt til at have gode voksenmiljøer, hvor vi passer på hinanden. I samtalen med medarbejdere blev budskabet, jo flere vi er på arbejde, jo bedre bliver vi til at løse kompleksiteten i opgaverne i hverdagen, siger Bjarne Larsen. • tkn@kl.dk