
R vil være et parti for hele landet
tekst Anna Törnqvist Jensen
Da #MeToo-bølgen skyllede ind over landet, blev Radikale Venstre et af de partier, som blev hårdest ramt. Et skifte på formandsposten efter en meget omtalt hånd på låret har ifølge partiets nyvalgte landsformand Mikkel Sarbo givet ro på bagsmækken.
– Det er ikke lang tid siden, vi havde hovedbestyrelsesmøde, hvor vi sidder 100 mennesker fra hele landet, og der oplevede jeg rigtig god stemning. Generelt synes jeg, der er god energi, og vi har også en fordel i forhold til, at vi fik en del flere mandater sidst, end vi har haft længe. Det giver os et bedre afsæt. Omvendt kan man sige, at vi i er et parti, som ikke har så meget parlamentarisk indflydelse. Det spiller ind på vores synlighed og kan måske også give lidt modvind til kommunalvalget, siger Mikkel Sarbo.
##ContentBoxStart##265734##ContentBoxEnd##
Ud af storbyen
Han vil ikke gætte på, om det stormvejr, partiet har været igennem, smitter af på kommunalvalget. Han hæfter sig i stedet ved, at han oplever stort engagement, og at Radikale Venstre er ved at flytte sig fra at være et ”storbyparti”.
– Det er måske ikke blevet så tydeligt endnu, men der er sket et skifte i det radikale syn på, om man er et storbyparti eller et parti i hele landet. Det er også noget, vi gør meget ud af at støtte op omkring fra centralt hold, hvor vi har sat mange ressourcer af, fordi vi gerne vil være til stede i hele landet, siger Mikkel Sarbo.
Han oplever, at partiet er optaget af at finde kompromiser og løsninger lokalt.
– Vi har et stort ønske om at samskabe. Vi tror ikke, vi har alle svarene. Vi tror derimod på dialog, og vi vil gerne være bindeleddet mellem de lokalt engagerede og kommunerne, så vi kan finde gode, lokale løsninger, fortæller Mikkel Sarbo.
Når man møder de magentafarvede kandidater på gaderne op til kommunalvalget, er det særligt klima og skoler, de vil tale om. Hvor langt en god valgkamp rækker, tør Mikkel Sarbo dog ikke gætte på.
– Ambitionen er bestemt, at vi bliver større, end vi er i dag, ligesom vi gerne vil have flere borgmesterposter. Men det er umuligt at spå om, for det er lidt ligesom resultatet af en fodboldkamp: Hvad sker der på målstregen? Det er ikke til at sige. Men min ambition er at, vi på sigt over de kommende valgperioder får nogle stærkere foreninger, der kan støtte vores valgte. • antj@kl.dk
Det radikale potentiale er størst i storbyerne
tekst Mads Brandsen
Man forstår så udmærket, at Radikale Venstre prøver at brede sig ud, så partiet ikke længere er et storbyparti. Men det ændrer ikke stort ved, at den største vælgerbase befinder sig i de fire største byer samt byer som Kolding, Vejle og Herning. Det er svært at se for sig, at partiet erobrer flere borgmesterposter denne gang – og det kan endda være, partiet taber rådmandsposten i Odense, hvor et socialdemokrati i vækst denne gang ikke på forhånd vil love en rådmandspost som tak for at pege på Peter Rahbæk Juel (S). Til gengæld synes borgmesterposten i København og rådmandsposterne i Aalborg og Aarhus at være sikre. • mdbr@kl.dk