
Undersøgelse: Forsyningsdirektør brugte for mange penge på firmabiler
tekst Anna Törnqvist Jensen
Det kostede Hillerød Forsyning ekstra, at den nu fyrede forsyningsdirektør, Søren Støvring, handlede i strid med forsyningsselskabets retningslinjer for firmabiler. Det konkluderer en advokatundersøgelse foretaget af Kammeradvokaten nu, oplyser forsyningsselskabet i en pressemeddelelse.
Ifølge pressemeddelelsen kritiserer Kammeradvokaten den måde, Søren Støvring har brugt sine firmabiler, da han gentagne gange har leveret de leasede biler tilbage før tid, så der skulle betales ekstra, og at forsyningen i andre tilfælde har betalt for ekstraudstyr til bilerne. Det gjorde udgifterne til firmabiler højere end det, bestyrelsen havde godkendt. Bestyrelsen blev dog ikke informeret, og mangelfulde oplysninger til bestyrelsen er således også et kritikpunkt i advokatundersøgelsen.
Kammeradvokaten anbefaler bestyrelsen ikke at gøre mere i forhold til den afskedigede direktør, da firmabilspolitikken har været uklar i sine formuleringer.
– Henset blandt andet til, at der forud for marts 2018 ikke forelå generelle retningslinjer for firmabilsordningen, og at de af bestyrelsen vedtagne retningslinjer fra marts 2018 kunne have været klarere i forhold til, hvad ordningen omfattede, ses der ikke at være grundlag for, at der tages skridt til yderligere sanktioner imod Hillerød Forsynings direktion eller øvrige ansatte i forhold til administration af leasingaftaler på firmabiler, lyder det således i rapportens konklusion om firmabilsordningen, som i dag er helt afskaffet.
Den anbefaling har en enig bestyrelse i Hillerød Forsyning ifølge pressemeddelelsen valgt at følge, og bestyrelsen vil derfor ikke indlede en proces om yderligere sanktioner.
Kammeradvokaten har til gengæld ikke fundet grundlag for at kritisere den nye ledelse i selskabet og har heller ikke fundet anledning til at rette kritik af bestyrelsen.
– Bestyrelsen har taget Kammeradvokatens rapport til efterretning. Det er godt for alle parter at få sat et endeligt punktum. Det må være i alle Hillerødborgeres interesse, at både forsyningen og bestyrelsen kan kigge fremad og fokusere på kerneopgaven, siger Klaus Markussen (V), formand for Hillerød Forsynings bestyrelse og viceborgmester i Hillerød Kommune, i pressemeddelelsen.
Kammeradvokaten har heller ikke fundet grund til at kritisere brugen af kreditkort i selskabet, efter direktionen i Hillerød Forsyning var mistænkt for at have brugt forsyningens kreditkort til eget forbrug. Mens nogle poster er blevet undersøgt dybere, har der i alle tilfælde ligget en forretningsmæssig relevant grund bag brugen af kortene.
Hillerød Forsyning har desuden fået lavet en revisorundersøgelse af revisionshuset EY, som skal styrke selskabets kommende indkøbspolitik og det interne kontrolmiljø. Undersøgelsens anbefalinger vil nu blive indarbejdet i forsyningens kontrolmiljø. Derudover har Hillerød Forsynings ledelse fremskyndet igangsættelsen af den whistleblower-ordning, som efter planen først skulle etableres i 2023. Den blev sat i drift i begyndelsen af juni i år. antj@kl.dk