
Sosu-uddannelserne har styrket fagligheden
tekst Gitte Johansen
En ny evaluering fra Rambøll viser, at de to social- og sundhedsuddannelser har fået en stærkere faglig profil og i høj grad matcher arbejdsmarkedets behov.
Det er sket efter, at social- og sundhedsuddannelsen i 2017 blev revideret og delt i to selvstændige uddannelser – til social- og sundhedshjælper og til social- og sundhedsassistent. Samtidig blev social- og sundhedsassistentuddannelsen styrket blandt andet i forhold til farmakologi og medicinhåndtering, sygepleje og det tværfaglige og tværsektorielle samarbejde, mens social- og sundhedshjælperuddannelsen fik et stærkere fokus på rehabilitering.
Evalueringen, som Rambøll har lavet for KL, Danske Regioner og FOA, viser, at det med omlægningen er lykkedes at løfte det faglige niveau på begge uddannelser.
– Vi har fået to uddannelser, som stiller os stærkere i udviklingen af det nære og sammenhængende sundhedsvæsen. Dét er vitterligt nogle positive resultater. Vi ser ind i en meget nær fremtid med flere ældre med plejebehov, og flere medarbejdere, der går på pension, og derfor får vi brug for dygtige faglærte medarbejdere, siger Jette Skive (DF), formand for KL’s Sundheds- og Ældreudvalg.
Også i FOA vurderer næstformand i social – og sundhedssektoren Vinni Jakobsen, at erfaringen med at skabe to separate uddannelserne er positiv.
– For eleverne betyder omlægningen af uddannelserne, at de er klædt bedre på til opgaverne – både når de skal i praktik, og når de træder ud fra skolerne. Samtidig er den fagidentitet, man har som henholdsvis social- og sundhedsassistent og social- og sundhedshjælper blevet styrket, siger Vinni Jakobsen
Bedre praktiktid
Evalueringen viser også, at der er behov for mindre justeringer af uddannelserne. Det gælder blandt andet på demensområdet, hvor der skal ses på kommunikation og inddragelse af pårørende. Ligeledes viser evalueringen, at samarbejdet og sammenhængen mellem lærepladserne og skoleundervisningen skal styrkes.
– Nu skal vi sørge for, at langt flere af dem, der starter på uddannelserne, også gør den færdig, og her spiller praktikvejlederne en vigtig rolle, siger Vinni Jakobsen. gij@kl.dk