
Første erfaringer med a-kasseforsøg: KL-formand advarer mod at flytte opgaver
tekst Anna Törnqvist Jensen
I 2020 har ni a-kasser som et forsøg overtaget kontakten og indsatsen overfor arbejdsløse forsikrede-ledige i opsigelsesperioden og de tre første måneders arbejdsløshed. Rambøll evaluerer løbende forsøget, og nu er den første årsrapport netop blevet udgivet.
Her fremgår det, at 68 procent af forsøgsdeltagerne samlet set er tilfredse med deres kontaktforløb. Det samme gør sig gældende for 58 procent af de øvrige dagpengemodtagere, som har fået hjælp i kommunernes jobcentre. 42 procent af forsøgsdeltagerne og 37 procent af ikke-forsøgsdeltagerne oplever, at de bliver præsenteret for stillingsopslag og jobåbninger, de kan søge nu og her. Dog er der stor variation på tværs af a-kasserne, hvor kun 20 procent af forsøgsdeltagerne i én a-kasse har den oplevelse, mens det samme gør sig gældende for 61 procent i en anden a-kasse.
Resultaterne får Fagbevægelsens Hovedorganisation til at gentage, at det vil give god mening, at a-kasserne overtager indsatsen for ledige.
– FH har tidligere foreslået, at alle a-kasserne overtager hele indsatsen for ledige i opsigelsesperioden og under de første seks måneders arbejdsløshed. Og de overbevisende erfaringer fra a-kasseforsøget, som man kan læse i Rambølls nye rapport, bekræfter, at det er den helt rigtige vej at gå, siger næstformand i FH Ejner K. Holst.
Den opfattelse deler formanden for KL’s arbejdsmarkeds- og borgerserviceudvalg, Thomas Kastrup-Larsen (S), dog ikke. Han fremhæver blandt andet, at årsrapporten er lavet under coronanedlukningen, hvor store dele af beskæftigelsesindsatsen var suspenderet, og at den ikke siger noget om beskæftigelseseffekten, men alene om forsøgsdeltagernes aktivitet og tilfredshed.
– Jeg synes jo, tilfredshed er en fin ting at måle på, og det gør vi også selv både blandt virksomheder og ledige – og langt hovedparten er tilfredse – men det mest interessante er, om man får flyttet folk over i arbejde, og om man får skabt resultater, siger han og fortsætter:
– Der er ingen tvivl om, at nogle vil synes, at man kan bruge sådan en evaluering af a-kasseforsøget til at gennemføre store besparelser på jobcentrene og foreslå, at dele af opgaverne skal flyttes fra jobcentrene. Det vil jeg stærkt advare mod. Det er meget vigtigt at holde fast i en enstrenget beskæftigelsesindsats, hvor ledige og virksomheder henvender sig ét sted for at få rekrutteringsudfordringer løst.
Et godt samarbejde
Thomas Kastrup-Larsen peger i stedet på, at et tæt samarbejde mellem kommuner og a-kasser er vigtigt.
– Vi har forskellige vinkler i forhold til de ledige, og det er mit indtryk, at a-kasserne har en god indsigt både i, hvilke ledige de har, og hvilke faglige muligheder der findes for efteruddannelse og opkvalificering. Kombinerer man det med nogle af de økonomiske ressourcer og muligheder, jobcentrene har, så tror jeg, man kan få flyttet nogle fra ledighed, siger Thomas Kastrup-Larsen og tilføjer, at et tæt samarbejde også er nødvendigt for at få løst de presserende rekrutteringsudfordringer.
– Vi har jo nogle helt åbenlyse rekrutteringsudfordringer på velfærdsområdet. Alene i min kommune, hvor jeg er borgmester (Aalborg, red.), skal vi have 120 flere ansatte næste år indenfor ældreplejen. Der, mener jeg også, det tætte samarbejde kan være givtigt, hvis vi kan screene de ledige og give dem noget opkvalificering, så de kan komme ind og arbejde i et andet felt.
KL har tidligere foreslået et virtuelt jobunivers, som også lægger op til et tæt samarbejde mellem a-kasser, erhvervsliv og kommuner.
– Jeg synes, vi skal få Christiansborg til at gennemføre det virtuelle jobunivers og flytte fokus fra, at alle ledige skal have samme indsats. Det giver ikke ret meget mening, siger Thomas Kastrup-Larsen, som også ved, hvad skrækscenariet er.
– Jeg ser a-kasserne som en meget værdifuld samarbejdspartner, og det værste, der kunne ske, hvis FH’s forslag blev gennemført, og a-kasserne skulle have ansvaret, ville være, at jobcentrene blev det sted, hvor man kun havde de ledige, som ingen andre vil have så at sige. Så er det svært at være en effektiv og seriøs samarbejdspartner for virksomheder, og det vil kun være et skridt ned ad rangstigen for jobcentrene, siger han. antj@kl.dk