
Flere veje til bedre samarbejde
tekst Anna Törnqvist Jensen
At samarbejdet med de pårørende kan blive en opslidende kamp for medarbejderne på landets plejehjem, er velkendt, viser en undersøgelse, som Nyhedsmagasinet Danske Kommuner har lavet, og som blev omtalt i det forrige magasin. Men hvad er årsagen til, at samarbejdet sommetider kører af sporet? Svaret er ifølge tre ældreordførere ikke, at det er hverken de pårørende eller plejehjemmenes skyld.
Ifølge Venstres ældreordfører, Jane Heitmann, er det afgørende, at ”omsorgen, værdigheden og empatien kommer tilbage i ældreplejen”.
– Jeg har set alt for mange eksempler på, hvad en forrået kultur gør både ved personalet, de pårørende og beboerne, siger hun.
Jane Heitmann mener, at obligatoriske bestyrelser på alle kommunale plejehjem vil være et godt skridt på vejen mod bedre samarbejde.
– Idéen er en bestyrelseskonstellation à la den, vi kender fra skoler og daginstitutioner, hvor bestyrelsen har indflydelse på værdigrundlaget og den leder, der bliver ansat, og hvor bestyrelsen er med til at sikre, at hverdagen er i overensstemmelse med værdigrundlaget. Meget kan løses ved bedre dialog, og dialogen kan få lov at folde sig ud i sådan en bestyrelse, siger hun.
Det er ældreordfører Karina Adsbøl (DF) enig i.
– Først og fremmest er forventningsafstemning og ærlighed – også selvom det kan være svært – vigtig. Bestyrelser vil også sikre bedre inddragelse af både beboere, pårørende, lokale ildsjæle og kommunale repræsentanter og sikre indflydelse på de lokale beslutninger i forhold til hverdagen på plejehjemmene, siger Karina Adsbøl.
Hun nævner desuden plejehjemslæger som en ordning, der er gode erfaringer med.
– Både beboere og deres pårørende har været meget tilfredse med at have en fast læge, der kommer med jævne mellemrum. Det er med til at styrke kommunikationen.
Jane Heitmann peger på, at fagligheden blandt medarbejderne også er et vigtigt element.
– Der er ikke én løsning, og en del af løsningen er også, at der er nok personale, og at de er klædt på til opgaverne, siger hun.
For snævre rammer
Ældreordfører Kirsten Normann Andersen (SF) tror ikke på plejehjemsbestyrelser. Hun mener, at relationen mellem plejepersonale, de pårørende og beboere og de misforståelser, der kan opstå, er for personlige til, at de kan løses i en bestyrelse.
– Vi er nok kommet til at tilrettelægge samfundet sådan, at det er blevet vores vej at klage og få afprøvet, om vi har ret. Jeg tror, vi har mistet meget politiske indflydelse med sundhedsloven fra 2007 og dermed også den demokratiske samtale med borgerne om, hvordan vi gør som samfund, hvis vi ikke kan alt. Vi har haft for travlt med at ensrette, men der skal være plads til individet. Et plejehjem er mere end bare mad, bad og sengetider, og der er blevet for snævre rammer, siger hun.
Hun peger derimod på mere velkendt personale som en af de ting, der vil kunne skabe bedre samarbejde.
– Hvis vi er trygge, kan vi også få en god relation, og så har vi også tillid. Flere informationer skal være tilgængelige for beboerne og dermed også de pårørende, og det, tror jeg, vil kunne nedbryde nogle myter og forestillinger, siger Kirsten Normann Andersen, der endelig varsler et opgør med ledelsen på plejehjemmene.
– Jeg tror, der indimellem også er for store ledelseslag, og jeg mener også, der er noget ansvar, som skal tilbage til lederne, så de er opmærksomme på, at personalet har både kompetencerne og rammerne til at løse opgaverne. • antj@kl.dk