
Forskere i klar opfordring til kandidater: Tal ordentligt til hinanden
– Det er mere komisk, end hvad Komiske Ali kunne finde på at skrive.
Man behøver ikke at se mange minutters kommune-tv fra byrådssalen i Slagelse Kommune fra efteråret 2017, før man kan konstatere, at der var dårlig stemning mellem politikerne i månederne op til valget.
Liberal Alliances Villum Christensen var ikke blot utilfreds med daværende borgmester Stén Knuths (V) håndtering af økonomien i den pressede kommune. Åbenlyst for tilhørerne var også en personlig strid mellem de to kommunalpolitikere.
– At nævne Komiske Ali – jeg har set dig gøre det flere gange – det er på grænsen af, hvad man skal finde sig i som byråd, borgmester og direktion. Jeg synes, det er skidt, Villum Christensen, og jeg synes, det er skidt, du bruger den betegnelse, lød replikken fra Stén Knuth ved byrådets møde i slutningen af august.
Komiske Ali var et øgenavn, der oprindeligt blev givet til den irakiske informationsminister, Mohammed Saeed al-Sahhaf, da han midt under invasionen af Irak i 2003 hævdede, at der ikke var nogen amerikanske kampvogne i Bagdad.
Skår i tilliden
Ordvekslingen fra byrådssalen er blot et lille eksempel på den højspændte valgkamp, der udspillede sig i Slagelse i 2017, og som kulminerede i et kaotisk konstitueringsforløb kort efter valget. Slagelse fik sig en ny borgmester i skikkelse af John Dyrby Paulsen (S). Men for borgerne i kommunen slog valgkampen skår i tilliden til kommunalpolitikerne.
Eller som den lokale borger Leif Klestrup skrev i lokalavisen dengang efter at have overværet byrådsmødet med ordvekslingen om Komiske Ali:
”Magen til mudderkast har jeg aldrig oplevet før. De første 5 kvarter gik med at beskylde hinanden for ting tilbage i tiden, i stedet for at prøve at finde ud af hvorfor pengene fosser ud af kommunekassen, føj siger jeg bare det var ikke kønt at overvære”.
Mudderkast medfører mistillid
Netop mudderkast mellem kommunalpolitikerne i valgkampen er omdrejningspunktet for en videnskabelig artikel, som forskere fra Syddansk Universitet tidligere i år offentliggjorde i bogen ”KV17 – Analyser af kommunalvalget 2017”.
– Jo højere grad af mudderkastning en vælger oplever i valgkampen, desto mindre tillid har vedkommende til kommunalpolitikerne, lyder den klare konklusion fra bl.a. professorerne Ulrik Kjær og Robert Klemmensen.
Forskerne drager deres konklusioner på baggrund af en stor måling, der blev gennemført umiddelbart efter kommunalvalget i 2017. Her fik forskerne svar fra flere end 5.000 vælgere på tværs af landets 98 kommuner – mindst 50 vælgere fra hver kommune.
De blev blandt meget andet adspurgt, hvor stor tillid de har til kommunalpolitikere. Samtidigt blev de bedt om at vurdere, om valgkampen i hjemkommunen bestod mest af mudderkastning eller politisk indhold.
– Analyserne underbygger klart, at uhøflighed i valgkampe ser ud til at skade vælgernes tillid til deres kommunalpolitikere, skriver forskerne.
Lad være med at kaste med mudder
Forud for valgkampen frem mod kommunalvalget d. 16. november kommer de derfor med en klar opfordring.
– Et råd til kommunalpolitikerne er: Lad være med at kaste med politisk mudder i valgkampen.
Overfor Danske Kommuner uddyber Robert Klemmensen:
– Kandidaterne skal endelig gå til makronerne, og det er fint med politiske uenigheder. Det er oplysende for vælgerne. Men når det begynder at blive uhøfligt og have karakter af personangreb, står vælgerne af. Det skader simpelthen tilliden til kommunalpolitikerne, siger han.
Som en børnehave uden pædagoger
I Slagelse blev der efter vælgernes opfattelse kastet med masser af mudder. På en skala fra 1 til 5 landede kommunens gennemsnit på 3,9, og dermed scorede kommunen klart ”højst” blandt alle landets 98 kommuner målt på graden af mudderkastning ifølge vælgerne.
Samtidigt var tilliden til kommunalpolitikerne i Slagelse lav. På en skala fra 1 til 4 landede Slagelse på 2,2 og dermed i den tunge ende sammenlignet med andre kommuner.
Eller som en vælger fra Slagelse svarede i det spørgeskema, der ligger til grund for resultaterne:
”Der er så meget fnidder, så jeg føler mig hensat til en børnehave uden pædagoger”.
I en undersøgelse, som Danske Kommuner foretog sidste år blandt alle byråd, placerede Slagelses byrådsmedlemmer kommunens konfliktniveau til 81,87 på en skala fra 1 til 100, hvor 100 er maksimal konflikt. Det gør byrådet til landets mest konfliktfyldte.
Viceborgmester: Mediernes skyld
Ifølge viceborgmester Villum Christensen (LA) er det dog ikke lokalpolitikernes ansvar. Derimod er det mediernes skyld, mener han.
– Mit hovedsynspunkt er, at de lokale aviser spiller en ret stor rolle i forhold til folks opfattelse, siger han.
Jeg så, at du dengang kaldte den daværende borgmester for Komiske Ali. Er det ikke med til at bidrage til den dårlige stemning?
– Jo, og det er den eneste gang. Det var i et Facebook-opslag, hvor jeg skrev, at det nærmer sig. Jeg har ikke – hverken i byrådssalen eller i et citat til en journalist – på noget tidspunkt sagt noget personligt. Det er det eneste, du kan finde, og jeg ærgrer mig utroligt over, at jeg fik lavet det Facebook-opslag.
Jeg har selv siddet og set byrådsmødet fra slutningen af august 2017, og der siger du til borgmesteren: ”Det er mere komisk end, hvad Komiske Ali kunne finde på at skrive.” Det hænger ikke helt sammen.
– Det kan jeg ikke huske, men hvis du kigger aviserne igennem, så har jeg ikke til nogen journalist udtrykt mig på en personlig måde. Det har jeg ikke. Prøv at se, om du kan finde noget andet. Det kan du ikke.
Villum Christensen mener, at samarbejdet mellem partierne er blevet bedre i løbet af den seneste valgperiode, og at man taler pænere til hinanden i Slagelse Byråd. Han siger, at han også selv vil bestræbe sig på at tale om sin egen politik i valgkampen. Og at personangreb skal høre fortiden til.
– Jeg kan godt forstå, at folk ikke gider at høre på sådan noget, siger Villum Christensen.
Vil genvinde tilliden
Forhenværende borgmester Stén Knuth – ham, der blev kaldt Komiske Ali under seneste valgkamp – ønsker ikke at stille op til interview. Han forklarer det med, at han ikke ønsker at rippe op i, hvad der skete for fire år siden.
– Vi har nu chancen for at genvinde tilliden mellem borgerne og de folkevalgte, skriver han til Danske Kommuner og henviser til et opslag på Facebook. Her lyder det bl.a.:
– Min kraftigste anbefaling, også set i lyset af kommunens udfordringer både på velfærd, investeringer og økonomi, er, at vi nu samler et byråd, der vil samarbejde, der vil være ansvarlige og ordentlige.
Stén Knuth genopstiller ved valget i november, men er ikke længere sit partis spidskandidat i Slagelse. Det samme gælder Villum Christensen. • dk@kl.dk