Udlært i byrådet
tekst Amalie Frøkjær-Rubbås
##ContentBoxStart##264898##ContentBoxEnd##
Efter at have lavet en masse organisatorisk arbejde i det socialdemokratiske bagland var det tid til mere for Susanne Bettina Jørgensen (S). I 2013 stillede hun derfor op til byrådet i Frederikssund Kommune, og det startede en kommunalpolitisk karriere, der, for hende, ikke er færdig endnu.
– Jeg ville gerne have mere indflydelse på, hvad der foregik, og så er der selvfølgelig også tanken om at kunne gøre en forskel og få nogle af de gode ideer, man har, ført ud i livet, siger Susanne Bettina Jørgensen, der de første år lige skulle finde ud af, hvordan byrådspolitik egentlig foregår.
– De første fire år var lidt en prøve. Der gik lige et par år, før jeg havde styr på det og vidste, hvornår man taler om hvad. Efter fire år var jeg udlært, men der var det jo ikke forbi for mig. Nu havde jeg lige lært, hvordan det fungerer, så der var jeg klar til at arbejde videre og opnå endnu mere, siger hun.
Langsomt er godt
Efter hendes første periode i byrådet, stillede hun op igen. I 2013 fik hun 258 personlige stemmer. I 2017 havde hun et bedre valg med 372 personlige stemmer, hvor hun derudover også fik en formandspost i social- og sundhedsudvalget.
– Det, synes jeg, har været rigtig spændende og udfordrende. Jeg har følt mig godt tilpas med den rolle. Der er mange ting, der er sat i gang, som ikke er færdiggjort. Jeg har en faglig baggrund som sygeplejerske, som gør, at jeg har et meget godt kendskab til sundhedsområdet, og jeg føler mig derfor godt klædt på, siger byrådskandidaten, der har siddet i oppositionen i byrådet siden kommunalvalget i 2013. Her har hun hele tiden været i mindretal og har skullet knokle for at få ting igennem.
– Dét, synes jeg, har været udfordrende. Jeg er mere fokuseret på driften. Det med vores velfærd, og at der bliver taget godt af vores børn og gamle. Det optager mig mere, end at vi skal anlægge en ny cykelsti og svømmehal, selvom det også er vigtigt. Der er jeg til den lidt mere bløde politik, siger hun.
Da Susanne Bettina Jørgensen kom i byrådet, var især processen med at få ting til at ske, noget der overraskede hende. Men en relativt langsommelig proces er der ikke noget galt med ifølge hende.
– Ting tager rigtig lang tid, og der kan gå mange år, fra man får en ide, til den bliver ført ud i livet. Man kan ikke bare træffe hurtige beslutninger, og det mener jeg heller ikke, man skal. Jeg går rigtig meget ind for, at der er den nødvendige involvering, og at der er nogle gode høringsprocesser og dialogmøder, hvis det er det, der skal til. Det er der rigtig meget brug for på det område, jeg arbejder inden for, og det tror jeg ikke, jeg var helt klar over, da jeg startede for otte år siden. Men det har jeg i hvert fald lært igennem årene. Det kræver en god portion tålmodighed og vedholdenhed, men jeg opfatter også mig selv som tålmodig.
Da Susanne Bettina Jørgensen igen trådte ind i byrådet i seneste valgperiode, var det hele ikke lutter lagkage. Kommunen var udfordret på budgettet, da de kæmpede med et tidligere projekt, der havde skabt et hul i balancen. Det betød, at politikerne fra begyndelsen skulle ud og spare en helt masse penge.
– At starte en periode op med at lukke en hel masse ned var faktisk ikke særlig sjovt. Der var ikke meget politik eller iderigdom. Det var benhård økonomi, siger hun.
##ContentBoxStart##241517##ContentBoxEnd##
Mere ro til demente
Coronakrisen er ved at være overstået, og det har socialdemokraten tænkt sig at drage nytte af i opløbet til kommunalvalget i november. Der foregår en masse dialogmøder rundt omkring i kommunen, og hun har tænkt sig at deltage i alt, hvad hun kan få lov til, så hun kan sikre sig en plads i Frederikssund Byråd for tredje gang.
– De ting, der er sat i gang, vil jeg gerne være med til at føre videre ud i livet, siger Susanne Bettina Jørgensen, der på nuværende tidspunkt har fokus på daghjem for borgere med demenssygdom, som er et område, der ligger hende meget på sinde.
– Vi skal have et nyt sundhedshus i Frederikssund Kommune. Det er et regionalt sundhedshus, og der vil vi gerne som kommune have nogle af vores tilbud. Det giver rigtig god mening. Der ligger i den politiske aftale, at man også skal kigge på, om daghjem for borgere med demenssygdomme og daghjem for borgere med andre udfordringer kan ligge i forbindelse med sundhedshuset, siger Susanne Bettina Jørgens, der dog ikke er vild med, at man skal blande de to ting sammen.
– Jeg synes, de borgere, der har demensudfordringer, skal hen, hvor det er mere hjemligt, og hvor der er mere fred og ro, frem for et sted hvor der foregår alt muligt, siger hun.
Mere lighed i sundhed
Noget af det, hun også vil slå på i valgkampen, er trivsel og opvækst. Hun vil give børn og unge en god start, så de er rustet til at komme videre i livet.
– Det er jo i virkeligheden der, hvor vi alle burde lægge nogle kræfter, siger byrådsmedlemmet, som også har sine kæpheste på sundhedsområdet, hvor, hun mener, der er ulighed.
– Der skal være lige muligheder. Jeg ser, at der er skævvridninger i forhold til, at vi andre nemt kan komme til lægen, men hvis man er psykisk syg eller handicappet, så har man ikke de samme muligheder. Der skal man arbejde mere for at få den gode behandling, lyder det fra Susanne Bettina Jørgensen, der føler sig klar til at komme ud og diskutere noget politik i den kommende valgkamp og også er klar til en valgperiode mere.
– Jeg synes, jeg er godt på vej med nogle gode ting. Jeg skal i hvert nok gøre mit, siger hun. • marp@kl.dk