
Christian Lindgren/Ritzau Scanpix
"Ukrainegade" er endt som kastebold – men politikerne kan sætte trumf på
tekst Mads Brandsen, mdbr@kl.dk
Begejstringen ville nærmest ingen ende tage, da Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen ved en demonstration foran den russiske ambassade i København foreslog at omdøbe Kristianiagade, hvor ambassaden har adresse, til Ukrainegade.
Politikere fra begge fløje i Borgerrepræsentationen bakkede op. Alligevel er der ikke sket meget i sagen, skriver Politiken.
Københavns teknik- og miljøforvaltning skriver i en mail til avisen, at kommunen ikke kan omdøbe gaden, da det ville være at føre udenrigspolitik – og netop det er kommuner totalt afskåret fra.
– Eftersom det er meget sjældent, at kommunen decideret omdøber eksisterende gader, og eftersom ønsket om at omdøbe Kristianiagade til Ukrainegade direkte skyldes, at den russiske ambassade ligger på Kristianiagade, er det teknik- og miljøforvaltningens vurdering, at der vil være tale om en stillingtagen til den eksisterende krig og dermed et udenrigspolitisk anliggende, som kommunen ikke må beskæftige sig med.
Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) bakker uforbeholdent op om politikernes ønske om at omdøbe gaden.
– Navngivning af gader er et kommunalt anliggende. Udenrigsministeriet står altid gerne til rådighed for en drøftelse af eventuelle udenrigspolitiske aspekter af kommunens opgavevaretagelse. Det har Udenrigsministeriet også meddelt Københavns Kommune i den konkrete sag. Skulle tiltaget afstedkomme diplomatiske eller udenrigspolitiske reaktioner, vil Udenrigsministeriet håndtere disse, skriver han i et svar til avisen.
Ekstern lektor i kommunalret ved Aarhus Universitet Klaus Josefsen kalder forvaltningens afvisning for ”søgt”.
– Det virker ærligt talt lidt opfundet til lejligheden. Når Udenrigsministeriet bakker op, så er der ingen juridiske barrierer, og så kan man ikke sige, at kommunen fører udenrigspolitik. Det havde været anderledes, hvis kommunen handlede af egen drift og ikke havde regeringens opbakning, siger han til Danske Kommuner.
Ifølge Klaus Josefsen kan politikerne derfor insistere på, at gaden skal omdøbes.
– Politikerne kan tage teten og sige, at de vil omdøbe gaden. De kan kræve, at forvaltningen kontakter Udenrigsministeriet for at få en officiel accept, og så skal forvaltningen føre beslutningen ud i livet, siger han.
Der er dog et stykke vej endnu politisk, før forslaget bliver til virkelighed, for både Socialdemokratiet og Det Konservative Folkeparti er imod beslutningen.