
En nyopført pavillonby i Magdeburg, Tyskland. Foto: Colourbox
Regeringens planer om ”ukrainerbyer” får pæn modtagelse af KL
tekst Mads Brandsen, mdbr@kl.dk
For at forhindre, at flygtningestrømmene fra Ukraine vælter velfærdssamfundet, vil regeringen nu etablere såkaldte ”ukrainerbyer”. Det siger udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i et interview med Berlingske.
– Vi forbereder, at ukrainere skal indkvarteres i en slags ukrainerbyer, hvor der måske kan være dagtilbud og undervisning for børnene på ukrainsk, som ukrainere selv hjælper med at foretage, og at man flere steder i landet vil opleve ukrainere bo sammen, siger ministeren.
Idéen om deciderede flygtningelandsbyer kommer i kølvandet på et pressemøde for en uge siden, hvor Mattias Tesfaye understregede, at en tilstrømning på op mod 10.000 fordrevne ukrainere fordrer alternative løsninger. Det kan også indbefatte, at man med en opholdstilladelse ikke har ret til eksempelvis en samtale i jobcentret.
KL’s formand Martin Damm (V) glæder sig over, at regeringen melder klart ud.
– Kommunerne står lige nu med en kolossal opgave, og vi gør alt, hvad vi kan, for at hjælpe de nytilkomne ukrainske flygtninge så godt som muligt med bolig, skole, dagtilbud, arbejde, CPR-nummer, NemKonto og rigtig meget andet. Men vi må også bare sige, at den her opgave er så stor, at vi ikke bare kan løse den inden for de normale rammer. Og den situation er det godt, at regeringen nu også er ærlige omkring, siger Martin Damm.
Den helt store udfordring bliver dog at skaffe hænder nok.
– Der er ikke ledigt personale til ”ukrainerbyerne”. Der er simpelthen ikke hænder nok, og i forvejen er vi udfordret af mangel på hænder i vores dagtilbud, skoler, Borgerservice og så videre. Derfor er der netop brug for fleksible rammer. Man kunne for eksempel forestille sig, at ukrainske lærere, pædagoger og forældre eksempelvis kan stå for undervisning og pasning, siger Martin Damm.