
Kommunerne vil gerne have lov til at kunne indhente børneattester hos private, der har mindreårige ukrainske flygtninge boende. Foto: Colourbox
Kommunerne vil beskytte flygtningebørn – men har ikke lovhjemmel
tekst Anna Törnqvist Jensen, antj@kl.dk
Mange steder i landet har danskerne åbnet deres hjem for ukrainske flygtninge. Men kommunerne er i den forbindelse stødt på en udfordring. Flere kommuner vil nemlig gerne indhente børneattester hos de private, der har mindreårige ukrainske flygtninge boende, men det kan med de gældende regler ikke lade sig gøre. En børneattest er en særlig straffeattest, der indeholder oplysninger om afgørelser om visse seksualforbrydelser begået mod børn under 15 år.
Mens man i dag skal have en børneattest, hvis man for eksempel er frivillig badmintontræner, kan kommunerne ikke kræve børneattester af de private borgere, der har ukrainere boende, fordi der ikke er tale om et ansættelsesforhold. Det er et problem både nu, hvor en del flygtninge er midlertidigt indkvarteret hos private, men også i takt med at flere ukrainske flygtninge får opholdstilladelse, er problemstillingen relevant, fordi kommunerne i nogle tilfælde kan få brug for at lave fremlejeaftaler med private for at sikre boliger nok. Derfor vil KL nu have udlændinge- og integrationsministeren på banen.
– Rigtig mange private borgere har åbnet deres hjem for ukrainere, og det er rigtig godt. I sådan en situation er det vigtigt, at vi kan sikre de børn og unge, der kommer til landet, nogle ordentlige forhold og trygge rammer. Mange kommuner har henvendt sig til os, fordi de er i tvivl om, hvorvidt de må og skal indhente børneattester. Som reglerne er i dag, er der ikke hjemmel til at indhente børneattest ved privat indkvartering, og det skal kommunerne have mulighed for at gøre, hvis de vurderer lokalt, at det er nødvendigt, siger KL’s formand Martin Damm (V) og tilføjer:
– Derfor har vi henvendt os til Udlændinge- og Integrationsministeriet og rejst problemstillingen, og vi håber, at ministeren hurtigst muligt vil afklare, hvilke muligheder kommunerne har, så de med ro i sindet kan tilbyde børn og unge et hjem.
Til Danske Kommuner oplyser Udlændinge- og Integrationsministeriet i et skriftligt svar, at situationen med fordrevne fra Ukraine adskiller sig fra tidligere migrationsstrømme, idet der ikke tidligere har været praksis for, at flygtninge og fordrevne er indkvarteret privat hos personer, som de ikke på forhånd har en relation til.
– Derfor kan der være andre behov i denne situation, end der har været hidtil. Der er ved at blive set nærmere på spørgsmålet om børneattester med privat indkvartering, og det kan ikke afvises, at det kan blive aktuelt, skriver ministeriet.