
Det bliver svært at lave vedvarende energianlæg, når staten fortolker rigidt, mener KL. Foto Colourbox
KL: Helt urimeligt at staten stopper solcellepark
tekst Thomas Kokholm, tkn@kl.dk
Lokale politikere, borgere og investor var enige og havde en plan, men i sidste øjeblik stak staten i form af Plan- og Byggestyrelsen og Miljøstyrelsen en kæp i hjulet for en stor solcellepark i Norddjurs Kommune, der ville kunne forsyne 33.000 husstande med grøn energi.
De 134 hektar med solceller skulle placeres på herregården Estruplunds jorde. Anlægget har været undervejs siden 2019 og har været gennem fire høringsfaser.
Anlægget ville kunne bidrage til den hurtige omstilling af Danmarks energiforsyning, som regeringen og flertallet i Folketinget ønsker sig. En omstilling, der er blevet yderligere accelereret af krigen i Ukraine, der har betydet, at vi hurtigere skal gøre os uafhængige af russisk gas.
Alt taler sådan set for projektet på Norddjurs, men i sidste øjeblik nedlægger staten veto. Plan- og Byggestyrelsen og Miljøstyrelsen har indsigelser. Dels ligger dele af solcelleanlægget tættere end tre kilometer fra kysten, og inden for en grænse som kaldes kystnærhedszonen. Derudover vil et større solcelleanlæg vil forringe områdets naturmæssige og kulturhistoriske landskabsværdi, mener styrelserne.
Det står jo i skærende kontrast til det, regeringen meldte ud i sidste uge. Samme minister (Kaare Dybvad, red.) stod så sent som i sidste uge på KL’s teknik- og miljø konference og sagde, at nu skulle der større frihedsgrader til kommunerne til at opstille anlæg for vedvarende energi på land.
Det er en ommer
Johan Brødsgaard (R), der er formand for kultur-, erhverv- og planudvalget i KL, går nu ind sagen. Han appellerer til at de ansvarlige ministre bør griber ind, og lader afgørelsen gå om.
– Det står jo i skærende kontrast til det, regeringen meldte ud i sidste uge. Samme minister (Kaare Dybvad, red.) stod så sent som i sidste uge på KL’s teknik- og miljø konference og sagde, at nu skulle der større frihedsgrader til kommunerne til at opstille anlæg for vedvarende energi på land, siger Johannes Brødsgaard.
Han synes, forløbet har været meget ærgerligt.
– Dels fordi det er et projekt, der har en lokal privat investor bag. Der er folkelig opbakning. Der er politisk opbakning. Noget af det, som regeringen forventer, er, at kommunerne leverer og bidrager til den firedobling af vedvarende energi der skal til. Her har vi så et eksempel på, at 33.000 husstande kunne have fået grøn strøm og så stopper man det, siger Johan Brødsgaard.
Beslutningen ligger egentlig tilbage fra januar sidste år, men det er så først nu de lokale projektmagere har fået besked.
– Det siger mig, at der er noget i hele den proces, der er problematisk. Man arbejder på noget i flere år, og får det hele på plads for så at få et veto til sidst. Det med at projektet ligger mindre end tre kilometer fra kysten er jo i udgangspunktet en sympatisk regel. Men i et lille land med så meget kystlinje, så kan det blive meget svært at placere anlæg. Der har vi nok brug for noget mere fleksibilitet end vi har set i den sag her, siger Johan Brødsgaard.
Han ser det som et eksempel på, at der er nogle rigide regler som gør det svært for kommunerne at planlægge.
– Det giver store udfordringer med placering. Der er borgerhensyn på den ene side de og regler på den anden. Når man så her finder et sted, hvor der ikke er modstand, så synes jeg man skulle sige go. Jeg mener, at kommune og stat bør tale sammen langt tidligere i sådan et forløb. Staten bør være proaktiv, når den i sidste ende kan stoppe et projekt, siger Johan Brødsgaard.