
Kommunernes rolle ændres markant med lov L53. Foto Colurbox
Vi skal ikke længere være europamestre i at producere affald, fremtiden er cirkulær
tekst Thomas Kokholm, tkn@kl.dk
Danskerne er faktisk europamestre i at producere affald. Næsten 800 kilo affald producerer en dansker årligt.
Tirsdag den 26. april var der 1. behandling af lovforslag L 53 fremsat af klima, eneregi og forsyningsminister Dan Jørgensen (S). Den omhandler nye rammer for kommunal behandling af affald egnet til materialenyttiggørelse, indsamling af erhvervsaffald, genbrug på genbrugspladser og skærpet økonomisk tilsyn, som der står.
Socialdemokratiets ordfører Anne Paulin præsenterede lovforslaget og åbnede ballet til en længere debat.
– Affaldssektoren skal være klimaneutral i 2030, og vi skal udsortere 80 procent af dansk plastik fra forbrændingsanlæggene i 2030. Det er vores vision for en klimaplanplan for en grøn affaldssektor. Med det her lovforslag er vores mål er at skabe en stærk genanvendelsessektor i Danmark, der matcher de ambitioner, sagde Anna Paulin.
Det betyder nye rammer for, hvordan affaldet skal håndteres og hvem der skal gøre det. Det handler i høj grad om at få private aktører til at gå ind i projektet.
– Vi skal skabe klare rammer for de lokale aktører. For at mulighederne for at investere i de relevante teknologier bliver så gode som mulige. Helt konkret vil vi stille krav om at kommunerne senest den 1. juli 2023 udbyder behandlingen af genanvendeligt husholdningsaffald. De eksisterende kommunale anlæg skal selskabsgøres og i en periode på fem år byde på behandling af sorterings- og genanvendeligt husholdningsaffald, forklarede Anne Paulin blandt andet.
Hun påpegede, at kommunerne fremover skal favorisere de private aktører. For eksempel skal genstande, der kommer ind på genbrugspladser først tilbydes frivillige organisationer som Kirkens Korshær og andre private inden det sendes til kommunale genbrugsbutikker.
– Kommunale genbrugspladser skal fremover stille et område til rådighed til husholdninger og virksomheder. Får genbrugspladserne genstandene ind til kommunale genbrugsbutikker, så skal genstandene forsøgt afsat til private aktører og frivillige organisationer. Vigtigt at understrege at frivillige skal have god adgang, sagde Anne Paulin og sluttede:
– Vi ser ind i fremtid der er cirkulær. Vi skal genbruge og genanvende vores ressourcer i langt højere grad end vi gør i dag. Vi skal ikke fortsætte med at være europamestre i affald. Vi skal være mestre i en stærk genanvendelsessektor.
Hørt på borgen
I ’Hørt på Borgen’ vender Danske Kommuner blikket mod Christiansborg og sætter fokus på mest kommunalt relevante i løbet af ugen.
Fratager kommunerne muligheder
Enhedslistens ordfører Bruno Jerup er skeptisk overfor forslaget. Han havde flere indvendinger. Grundlæggende mener han at forslaget har for meget fokus på virksomheder fremfor kommuner.
– Er det hensigtsmæssigt, at vi med den her lov fratager kommunerne muligheden for at have genbrugsbutikker, som der er mange af rundt om i landet til stor glæde og fornøjelse for borgerne? Kommunernes muligheder for at drive genbrugsbutikker bliver i hvert fald stærkt begrænsede, sagde Bruno Jerup.
Dansk Folkepartis ordfører René Christensen var også skepsis i forhold til kommunernes begrænsede muligheder.
– Vi er enige i, at vi skal have mere genanvendelse. Men når man læser forslaget igennem, så er der lagt meget vægt på forskellen mellem det private og kommunale. Det er jo kommunerne der står for indsamlingen af husholdningsaffaldet. Erhvervsaffaldet er mere fragmenteret. Det der lægges op til er, at genbrugsstationer, der i dag er godkendt til at håndtere erhvervsaffald, det skal stoppe fremadrettet. Det er vi ikke enige i, sagde Rene Christensen.
– Vi har været dygtige til affaldshåndtering i Danmark, men det er i dag en gammel teknologi. Alligevel er vi ikke med i aftalen. Vi er for at genanvende og genbruge, men der er i det her forslag for meget tale om, hvem der gør det, frem for, hvordan vi gør det, sagde Rene Christensen.
Er markedet modent?
Venstres ordfører Carsten Kissmeyer (V), der er forhenværende borgmester i Ikast-Brande,.er tilhænger af forslaget, der kan skabe grundlaget for, at man kan udvikle grønne virksomheder. Det kræver dog en afklaring af om markedet er klart til overtage opgaven, mener han.
– Vi kan få en stærk genanvendelsessektor ved at udbyde opgaven. Det skaber konkurrence og mere klima og miljøvenlig effektivitet og gennemsigtighed på området. Det er gode ting. Det er Venstre glade for. Vi er også nødt til at sige, det er kompliceret stof. Det er en omlægning af hele affaldssektoren. Mange skal inddrages. Der er mange interessenter. Jeg vil nævne, at DI foreslår dog at man bør lave en markedsundersøgelse før første udbud, for at sikre at markedet er klart til opgaven. Det er vi enige i. Hvis det viser sig, at der affaldsfraktioner, man ikke kan komme af med, skal det overvejes, sagde Carsten Kissmeyer blandt andet.
Han kom også ind på de økonomiske konsekvenser.
– KL opfatter det (L53, red.) som en overimplementering af klimahandlingsplanen og frygter ulige konkurrencevilkår mellem kommunale og private. De spørger, hvem der skal dække strandede omkostninger. Det vil sige omkostninger, man har investeret i anlæg, man ikke kan slippe af med. Det skal man også kunne håndtere. Et andet element er, hvis affaldsgebyret bliver højere end de 75 kroner per husstand, som vi er blevet stillet i udsigt. Det kræver, at der er effektiviseringspotentialer, der fremgår af Deloittes rapport indfries. Der kan være en risiko. Det her må ikke blive en voldsom regning til danskerne. Det må ikke blive dyrere at være dansker, sagde Carsten Kissmeyer.
SF og Konservative kom også med indlæg i debatten, og er grundlæggende enige i intentionerne i lovforslaget.
Klima-, energi- og miljøminister Dan Jørgensen (S) afrundede debatten. Han mener, at Danmark med lovforslaget melder sig ind i kampen om at skabe grønne affaldsløsninger.
– Udviklingen af affaldssortering og grønne løsninger er inden i en rivende udvikling. Men i Danmark har vi i for lang tid haltet bagefter. Vi har heller ikke haft de storskala sorteringsanlæg, som vi ser i vores nabolande. Vi går derfor glip af grønne arbejdspladser og nye muligheder for vores virksomheder. Lovforslaget skal skabe optimale rammer for en stærk genanvendelsessektor, sagde ministeren.
Nu går forslaget videre til anden behandling.