
En ny vejledning fra udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) skal give sagsbehandlere bedre overblik over muligheden for at udelukkende bisiddere ved mistanke om negativ social kontrol. Pressefoto
Minister giver vejledning til mistanke om social kontrol
tekst Anna Törnqvist Jensen, antj@kl.dk
Hver tredje jobcentermedarbejder i København har haft kontakt til ledige ikke-vestlige kvinder, der har givet udtryk for, at de har været udsat for pres og kontrol fra deres familie eller omgangskreds for ikke at tage et arbejde. Det kan for eksempel være i form af en mandlig ægtefælle, som tager med sin hustru til samtale på jobcentret for at modarbejde, at kvinden kommer i arbejde. Det viser en undersøgelse, som Københavns Kommune har fået udarbejdet.
Nu vil udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) give sagsbehandlerne en vejledning, der skal give sagsbehandlerne bedre overblik over mulighederne for at udelukke en bisidder, hvis de mistænker, at vedkommende udøver negativ social kontrol.
– Det er fuldstændig uacceptabelt, at så mange kvinder med indvandrerbaggrund bliver udsat for socialt pres for ikke at tage et arbejde. Det skal hverken vi eller kvinderne finde os i. Derfor indskærper vi nu, at jobcentermedarbejderne kan udelukke et dominerende familiemedlem fra at sidde med ved samtalerne, hvis han er med til at stoppe kvinden fra at komme i job, siger Kaare Dybvad Bek i en pressemeddelelse.
Københavns Kommune lavede i 2021 en særlig indsats, hvor fem social-kontrol-vejledere på jobcentret rådgiver og hjælper jobkonsulenter, når de møder kvinder, der udviser tegn på social kontrol.
– Vi må aldrig acceptere, at kvinder bliver isoleret i hjemmet, fordi deres familie eller omgangskreds har et forældet kvindesyn. Derfor har vi sat målrettet ind på jobcentret for at imødegå, at negativ social kontrol bliver en hindring for, at kvinder kan komme ud på arbejdsmarkedet – og ind i samfundet, siger Jens-Kristian Lütken (V), der er integrations- og beskæftigelsesborgmester i København, i pressemeddelelsen.
Vejlederne har siden marts 2021 til og med april i år modtaget 214 konkrete borgersager om social kontrol. En fjerdedel af sagerne er forholdsvis alvorlige, mens omkring en tredjedel handler om begrænsninger fra en ægtefælle eller andre pårørende blandt andet i forhold til at stå til rådighed for arbejdsmarkedet.
Med den nye vejledning vil ministeren sætte ekstra fokus på, at jobkonsulenter har mulighed for at have samtaler med kvinderne uden deltagelse af for eksempel kvindens ægtefælle, hvis der er mistanke om negativ social kontrol.
– Sagsbehandlere i Danmark skal uhindret kunne udføre deres arbejde, når de forsøger at hjælpe en ledig indvandrerkvinde i job. Nu gør vi det helt klart, at medarbejderne skal kunne hjælpe kvinderne uden samtidig at skulle håndtere for eksempel familiemedlemmer, som trækker i en anden retning, siger Kaare Dybvad Bek.