
Foto: Niels Elgaard Larsen / Wikimedia Commons
Ukraine-vejændring endeligt lagt ned
tekst Anna Törnqvist Jensen, antj@kl.dk
Kristiniagade på Østerbro i København bliver ikke til Ukrainegade, som Venstre ønskede det og foreslog kort efter, krigen i Ukraine brød ud.
Forslaget til ændring af vejnavnet skulle signalere sympati med Ukraine og har været heftigt debatteret, blandt andet da nogle pegede på, at der kunne være problemer i, at kommunen førte udenrigspolitik ved at ændre vejnavnet.
På et møde i borgerrepræsentationen torsdag behandlede politikerne Vejnavnenævnets indstilling, som teknik- og miljøborgmester Line Barfod (EL) ridsede op:
– Vurderingen af dem, som har sat sig grundigt ind i, hvad vi må, er, at hvis vi går ind og ændrer navnet på en eksisterende vej eller en eksisterende plads, så vil det være udenrigspolitik. Vi må derimod gerne navngive en ny vej eller en ny plads efter Ukraine, ligesom vi gør efter mange andre lande og byer i verden. Derfor er det, vi er nået frem til i udvalget, at når der kommer mulighed for, at vi sagligt kan navngive en ny vej eller en ny plads efter Ukraine eller en ukrainsk by, så er det den løsning, vi kan vælge. Men vi har ikke mulighed for at gå ind og bedrive udenrigspolitik fra kommunens side, sagde hun.
Mens sagen endte med en enstemmig vedtagelse af Vejnavnenævnets indstilling, gjorde beskæftigelses- og integrationsborgmester og politisk leder af Venstre Jens-Kristian Lütken klart, at han ikke køber argumenterne.
– Der er adskillige ministre, der har sagt, at der ikke er noget problem, hvis Københavns Kommune opkalder en vej efter Ukraine, så jeg har lidt svært ved at forstå denne her meget pedantiske argumentation, som bliver hevet frem den ene gang efter den anden i forhold til, at det er udenrigspolitik. Og jeg kan slet ikke forstå, hvorfor det så ikke er udenrigspolitik, hvis det er en ny vej. Det, tror jeg sådan set, russerne er ligeglade med. Sagen må jo slutte med det her, men de der argumenter, dem køber vi simpelthen ikke, sagde han.