
19. september kåres Danmarks vildeste kommune. Foto: Colourbox
De ti vildeste finalister er fundet
tekst Thomas Kokholm Nielsen, tkn@kl.dk
Konkurrencen Danmarks vildeste kommune har skabt vild aktivitet rundt om i landet. Kommunerne og borgerne har i fællesskab vundet nyt land til glæde for biodiversiteten.
Det er væltet frem med vilde blomsterbede, højt græs, kilometerlange kvashegn og stenrev overalt i landet, siden miljøminister Lea Wermelin (S) i februar 2021 kickstartede konkurrencen om at blive ”Danmarks vildeste kommune”.
Alle landets 98 kommuner endte med at være med i konkurrencen.
– Jeg er blæst fuldstændig bagover af den folkebevægelse, vi har sat i gang for mere vild natur i Danmark. Alle har været med til at give naturen mere plads, lige fra plejehjem og skoler til folks egne baghaver, siger Lea Wermelin i en pressemeddelelse, hvor miljøministeriet offentliggør navnene på de ti kommuner, der er gået videre til finalen i konkurrencen.
Nu har konkurrencen været i gang i halvandet år og juryen har set på de mange naturprojekter, der har givet mere vild natur i hele landet. Juryen består af naturvejleder og tv-vært Morten D.D. Hansen, tv-vært Søren Ryge Petersen, biolog og naturvejleder Vicky Knudsen, forhenværende borgmester i Haderslev H.P. Geil (V), biolog og aktiv i foreningen ”De unge biodiversitets ambassadører” Sofie Graarup Jensen, Naturfortæller i Levested og formand for projektet Vild Med Vilje Philip Hahn-Petersen, formand for den offentlige gruppe i 3F Lydia Callesen og formand for Biodiversitetsrådet og centerleder på Institut for Biologi ved Aarhus Universitet Signe Normand.
Juryen er nu klar til at pege på 10 kommuner, som har gjort en ekstraordinær indsats og derfor er gået videre til finalen. Det drejer sig om følgende ti kommuner: Albertslund, Fredensborg Kommune, Herning, Kolding, Middelfart, Lolland, Odense, Odsherred, Syddjurs, Vejle og Vordingborg.
Borgerne kan stemme
Næste gang dommerpanelet mødes, skal det finde vinderen af konkurrencen – og det bliver med borgernes stemmer i hånden. Miljøministeren og resten af juryen inviterer nemlig alle danskere til at afgive deres stemme.
Borgernes stemme kommer til at vægte lige så meget som en jurystemme. I tilfælde af stemmelighed vil borgernes ønske vægte højest. Morten DD Hansen understreger, at det bliver et svært valg.
– Det har været så livsbekræftende at læse alle kommunernes beskrivelser. Der arbejdes målrettet med biodiversitet overalt – hvilken ændring er det ikke i forhold til for 10 år siden! Selvfølgelig var det svært at vælge, for når man vælger, er man også nødt til at vælge fra, og vi har valgt nogle virkelig gode projekter fra. Det gjorde lidt ondt, siger meddommer og biolog Morten DD Hansen.
Vinderen kåres ved et kåringsevent 19. september.