
Foto: Colourbox
Hovedstadens hospitaler får ansvaret for patienterne i de første tre døgn efter udskrivelsen
tekst Gitte Johansen
I Region Hovedstaden går man helt nye veje i forsøget på at sikre mere tryghed og sammenhæng for patienterne, når de udskrives fra hospitalet. I regionens 29 kommuner vil det fremover være hospitalets læger, der har ansvaret for behandlingen i de første 72 timer efter udskrivelsen.
– Det er et stort og vigtigt skridt mod at skabe tryghed og sammenhæng for vores svageste ældre borgere. Vi ved, at overgangene mellem sektorer er en akilleshæl i vores sundhedsvæsen. Nu gør vi noget ved det. Det er ikke noget, vi taler om, det er noget, vi gør, siger kontorchef Nanna Skovgaard, KL.
Aftalen er indgået mellem Region Hovedstaden, de 29 kommuner og PLO Hovedstaden og omfatter i første omgang patienter, der udskrives til midlertidige pladser i kommunerne.
Det såkaldte udvidede behandlingsansvar betyder, at kommunens plejepersonale fremover kan hente råd og vejledning hos den hospitalsafdeling, hvor borgeren netop har været indlagt, hvis der opstår situationer, som den kommunale pleje ikke selv kan håndtere. Det kan for eksempel være omkring uklarheder i medicinlisten eller en blærebetændelse, der er stødt til.
I praksis vil det kommunale sundhedspersonale altid kunne finde et telefonnummer i patientens epikrise. Alt efter problemets karakter kan det måske løses af en sekretær eller sygeplejerske på hospitalet. Men er det et lægefagligt spørgsmål, skal lægen til telefonen.
–– Jeg er rigtig glad for, at vi nu kan få specialiseret lægehjælp til vores mest skrøbelige ældre borgere, som ofte har befundet sig i en Bermudatrekant mellem hospitalet, almen praksis og sygeplejen i kommunerne. Hospitalslægerne, der netop har behandlet patienten, har den mest opdaterede viden om borgerens sygdomsforløb, og på den måde kan vi give borgerne et bedre og mere sammenhængende forløb, siger Sisse Marie Welling (SF), borgmester for sundhed og omsorg i Københavns Kommune.
I KL kalder Nanna Skovgaard aftalen et nybrud, som hun håber, kan vise vejen til mere sammenhængende patientforløb i hele landet.
– Vi ser meget gerne, at ordningen bliver udvidet til hele landet. Det her er en reform i hverdagen, hvor hovedstaden går forrest. Når de har indhentet de første erfaringer, håber vi, at det er noget, man vil gå videre med, så ordningen bliver national, siger Nanna Skovgaard.
Vi ved, at overgangene mellem sektorer er en akilleshæl i vores sundhedsvæsen. Nu gør vi noget ved det.
Færre genindlæggelser
At aftalen er landet på netop 72 timer skyldes, at langt de fleste komplicerede patientforløb kan håndteres inden for det tidsrum, men aftalen rummer også mulighed for at forlænge behandlingsansvaret, hvis der er behov for det. Det er også indenfor de første 72 timer efter udskrivelsen, at de fleste genindlæggelser sker.
– Håbet er, at vi kan undgå de mange genindlæggelser, vi ser hos den her gruppe borgere. Vi skal meget gerne væk fra, at vores mest skrøbelige borgere bliver kørt frem og tilbage i sygetransporter mellem hospital og eget hjem, siger Sisse Marie Welling.
Bedre udskrivelser
Håbet er også, at modellen kan føre til bedre udskrivelser, hvor hospitalerne gør sig umage med at sikre, at der er en opdateret medicinliste, udskrivningsrapporten er klar og plejeforløbsplanen er tilstrækkelig tydelig.
– Når man er på hospitalet i en travl hverdag, er det ikke sikkert, at man er opmærksom på, hvad det betyder, hvis udskrivningen ikke er helt perfekt, fordi man ser aldrig effekten af manglerne. Hvis der i dag er en komplikation, så henvender kommunerne sig som regel til akuttelefonen eller almen praksis. På den måde får den udskrivende afdeling ikke læring af egne fejl. Med det udvidede behandlingsansvar kommer læringen tilbage til den udskrivende afdeling, og vi får sat gang i en positiv læringsspiral, siger Nanna Skovgaard.
Hun håber, at modellen kan skabe et sundhedsvæsen, hvor alle er hinandens kollegaer.
– Der er en tendens til, at du er patient, så længe du er indlagt, men så snart du er udskrevet, er du ude af øje og ude af sind. I fremtidens sundhedsvæsen skal alle være hinandens kollegaer og samarbejde om det samlede patientforløb. Den tankegang understøtter den her model, og derfor er det et rigtig godt tiltag, der vil betyde forandring for både borgere og ansatte med det samme, siger Nanna Skovgaard. gij@kl.dk
Trinvis plan
* Det udvidede behandlingsansvar bliver implementeret trinvis:
- Den 1. februar: Patienter, der udskrives til midlertidige pladser i kommunerne.
- Den 1. maj: Patienter der udskrives til plejecentre.
- Den 1. september: Patienter der udskrives til eget hjem.
* Målgruppen for det udvidede behandlingsansvar er patienter, som er færdigbehandlede og efter endt hospitalsbehandling udskrives til kommunal sygepleje.