
Michael Ziegler (K). Foto: Høje-Taastrup Kommune
Ziegler efter FOA-appel: Vi skal ikke tilbage til skyttegravskrig
tekst Anna Törnqvist Jensen
Kommunerne er blevet bedre til at slå fuldtidsstillinger op i ældreplejen for at afbøde personalemanglen, men der er stadig langt til mål. Sådan lyder det torsdag i en pressemeddelelse fra FOA, hvor FOA’s formand Mona Striib siger:
– Jeg løber ikke rundt med armene over hovedet, for rekrutteringsproblemerne er voldsomme og alvorlige inden for ældreområdet, og der er rigtig lang vej til målet endnu. Derfor er det så vigtigt, at kommunerne ansætter flere i fuldtidsstillinger i stedet for på deltid, og derfor er det godt at se, at det nu bevæger sig i den rigtige retning.
Tal, som FOA har trukket i FH’s jobdatabase AMOS, viser, at kommunerne i 2019 slog knap 18 procent af i alt 10.000 social- og sundhedsstillinger op på fuldtid. Det tal var i fjor steget til 28 procent af i alt omkring 14.000 stillingsopslag. 64 procent af stillingerne slås ifølge FOA op som deltidsstillinger, mens otte procent ikke klart har angivet arbejdstid.
Og Mona Striib er ikke ovenud begejstret for den fordeling.
– Det er en virkelig vigtig fremgang. Men tallene viser jo desværre også, at langt de fleste stillinger stadig slå op på deltid. Det duer ikke, når man samtidig har mangel på kvalificeret arbejdskraft. Og det giver slet ikke mening, når der samtidig er ansatte, der arbejder deltid mod deres vilje, siger Mona Striib i pressemeddelelsen fra FOA.
Ifølge Michael Ziegler (K), der er borgmester i Høje-Taastrup Kommune og formand for KL’s løn- og personaleudvalg, er der dog grund til at glæde sig over tallene.
– Det er faktisk en god historie, for tallene viser, at det er lykkedes at rykke på en meget svær dagsorden. På den måde er jeg lidt ærgerlig over FOA’s udmelding, som tenderer mod at falde tilbage i den gamle skyttegravskrig, som vi egentlig i fællesskab har erkendt ikke dur, siger Michael Ziegler til Danske Kommuner.
Arbejder på alle fronter
Michael Ziegler fremhæver, at KL, Forhandlingsfælleskabet og FOA netop har det at få flere op på fuldtid som fælles mål. Og at man i flere år i fællesskab har arbejdet på et fuldtidsprojekt.
– Det projekt er i virkeligheden en anerkendelse af kompleksiteten i denne her dagsorden. Vi kommer så at sige fra en skyttegravskrig, hvor de faglige organisationer sagde til os, at grunden til, der var mange på deltid, var fordi, kommunerne slog så mange deltidsstillinger op. Omvendt sagde vi, at det var fordi, der var en kultur blandt medarbejderne, der ønskede at være på deltid. Sandheden ligger nok et sted midt i mellem, og der er en kultur, som skal nedbrydes på begge sider, siger han.
Med det fælles projekt ”En fremtid med fuldtid” er der landet over blevet udpeget 26 kommuner, som gør en særlig indsats for at få flere på fuldtid. Det er meningen, at de udpegede kommuner skal bidrage med gode erfaringer, og i Aalborg har FOA Nordjylland og kommunen eksempelvis indgået en politisk aftale om, at man som udgangspunkt slår alle job i ældreplejen op på fuldtid, undtaget nattevagtsstillinger.
Der er ifølge Michael Ziegler ikke noget quick fix, for problemstillingen er kompliceret. Men KL’s udvalgsformand er overbevist om, at problemet løses bedst i fællesskab.
– Vi er jo sådan set enige om, at vi har en stor udfordring på ældre- og sundhedsområdet med at få den arbejdskraft, vi skal bruge. Det er allerede et problem i dag, og det bliver kun et større problem i fremtiden. Derfor bliver der arbejdet på alle fronter, for der er selvfølgelig et stort potentiale, hvis vi kan få flere op på fuldtid. Men at tallene viser, at det er lykkedes at rykke noget, kan jeg ikke huske, vi før har set. Og det viser jo faktisk, at det enorme fokus, vi har på det her, virker, siger Michael Ziegler. antj@kl.dk