
Børne- og undervisningsministeren opfordrer de kommuner, der ikke allerede har oprettet vikarkorps, til at gøre det. Foto Les Kaner
Minister om pressede dagtilbud: Kommunerne har de redskaber, der skal til
tekst Thomas Kokholm Nielsen
”Ministrene bedes redegøre for, hvad de vil gøre for at sikre, at der er en forsvarlig hverdag for børn og de ansatte i daginstitutionerne.” Sådan lød det overordnede spørgsmål, da Charlotte Broman Mølbæk (SF) og Lotte Rod (R) kaldte børne– og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz–Theil (S) og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i åbent samråd torsdag på baggrund af den aktuelle coronasituation med højt sygefravær bland personale.
– Situationen betyder, at vi ude i vores velfærdsinstitutioner, skoler, ældrepleje, sociale tilbud og i særdeleshed dagtilbud, kommer til at mangle en masse voksne, der er afgørende for, at vi kan have en forsvarlig drift af virkeligheden, sagde Charlotte Broman Mølbæk (SF) og fortsatte:
– Vi i SF og Radikale Venstre mener ikke, ministeren har lyttet nok til personalet. Det handler om at tage børnene og pædagogernes trivsel alvorlig. Der mangler den nødvendige håndsrækning fra ministrene. Pasningsgarantien og arbejdsmarkedet er højeste prioritet og det er rigtig ødelæggende, sagde Charlotte Broman Mølbæk (SF).
De to spørgere ville have ministrene til at svare på, om der er de tilstrækkelige midler til rådighed i kommunerne. Og de ville gerne have ministrene til at forholde sig til pædagogernes organisation BUPL’s forslag om muligheden for at ændre på dimensioneringen – altså det, at man kan skrue ned for antallet af børn i institutionerne.
– Børn begynder at reagere på de ændrede rammer og vilkår. De kendte voksne er væk, eller skal deles med 20–30 andre børn og forudsigeligheden er væk. Børnene tager skade af det her, mente Charlotte Broman Mølbæk.
Rosenkrantz–Theil: Redskaberne er der
Børne– og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz–Theil (S) kom i sit svar til den konklusion, at kommunerne lige nu har de redskaber der skal til. Det handler om at bruge dem.
– Situationen ændrer sig hele tiden under corona. Det er karakteristisk for tredje bølge, at skole-, ældrepleje- og daginstitutionspersonale er smittet samtidigt. Man har grebet det ekstremt forskelligt an i kommunerne. Jeg hører eksemplerne. Jeg drøfter løbende med KL, om det er reglerne, den er gal med, eller det er implementeringen af reglerne, den er gal med. Både det ene eller andet kan der laves om på, hvis der mangler noget, sagde Pernille Rosenkrantz–Theil.
Hun ser ikke nogen løsning i at ændre på dimensioneringen i daginstitutionerne.
– Jeg hører, at der igen og igen bliver peget på ønsker om at dimensionere (Fra BUPL, red.). Det var ikke et særligt virksomt redskab. Vi har prøvet det tidligere under corona. Det skabte stor usikkerhed for forældre og andre arbejdspladser. Personalet skal jo også have passet børn, svarede hun.
Som ministeren ser det, vil det blot skabe en kædereaktion, der vil ramme andre dele af arbejdsmarkedet, hvis man piller ved pasningsgarantien.
– Så kan man sende de ansatte i ældreplejens børn hjem. Aben rykker bare et andet sted hen. Det sætter også de private arbejdspladser i stå. Daginstitutionerne er krumtappen i at få at få samfundet til at hænge sammen. Det kan lyde besnærende i det øjeblik, man siger det i TV–avisen, og så er det slut. For der rejser sig 700 dilemmaer på ryggen af det i forhold til, hvordan vi holder resten af samfundet i gang. Derfor har vi afvist at gå ned af dimensioneringssporet, sagde Pernille Rosenkrantz–Theil.
Opret akutte vikarkorps
I stedet pegede Pernille Rosenkrantz–Theil på muligheden for at omplacere personale i kommunerne, fra andre funktioner til kritiske funktioner i ældreplejen og daginstitutioner.
– Det er umuligt at have kendte voksne på alle stuer. Nogle kommuner beder i perioder personalet fra forvaltningen og andre funktioner om at melde sig til et vikarkorps, der kan bruges til at fylde op i ældreplejen eller daginstitutionerne. Det er vigtigt, at man anvender de regler, der faktisk er til rådighed, sagde hun.
Hun pegede også på, at ”nødbremsereglen” er begyndt at virke. Det, at man helt eller delvist kan lukke en institution, hvis sygefraværet er for højt.
– Heldigvis bruges nødbremsen mere nu. Den blev brugt meget lidt i starten og opmærksomheden på den var for lille, erkender jeg, indtil vi nåede omkring uge to. Kommunerne anvender den mere nu, sagde ministeren.
Hun påpegede også, at der er meget stor forskel på udfordringen i de enkelte kommuner.
– Vi får nogle sindssygt hårde uger. De redskaber, der er i form af at flytte rundt på personale og lukke ned for andre funktioner, for at få vikarer nok ind i ældrepleje og daginstitutioner, er helt afgørende. Det er afgørende, at kommunerne påtager sig den opgave. Det gør de fleste af kommunerne. Vi har tæt samarbejde med KL om at bidrage med vejledning i, hvordan man bruger reglerne. Afgørende funktioner skal prioriteres, svarede Pernille Rosenkrantz–Theil blandt andet. tkn@kl.dk