
Pressefoto
DF’s bornholmske stemmesluger skiftede spor: Jeg har fået arbejdsglæden tilbage
tekst Mads Brandsen
Da René Danielssons seksårige datter spurgte ham, hvorfor han altid var sur, når han kom hjem fra arbejde, gav det for alvor stof til eftertanke for DF-politikeren.
Efter mere end 15 år i Forsvaret, hvor der størstedelen af tiden havde været en mening med galskaben, oplevede han efterhånden, at der kun var galskaben tilbage.
– Meget af min tid gik til sidst med at skrive mails om, hvad det har af konsekvenser for vores værnepligtige, at vi har for lidt ammunition. Det blev så meningsløst, for det giver jo sig selv, at man ikke kan lave soldater uden krudt, siger René Danielsson.
Håndteringen af coronapandemien gjorde det ikke bedre. Her fungerede Forsvaret som ”statens vikarbureau for social dumping,” mener René Danielsson.
– Et er, at vi sendte folk til Gedser og Padborg for at udføre grænsekontrol, men værnepligtige har også fungeret som podere, vaccinatører og personale på corona-hotlinen. Her har de fået cirka 100 kroner mindre i timen end eksempelvis sygeplejersker, der udfører præcis samme arbejde.
Vores diskussioner med Enhedslisten svarer lidt til at se The Addams Family på amfetamin.
René Danielsson tog derfor sit arbejdsliv op til revision. Han ville gerne fortsætte med at arbejde med mennesker og samtidig have en klar oplevelse af, at arbejdet gør en forskel. Efter en samtale med en vejleder på Bornholms Sundheds- og Sygeplejeskole, faldt valget på uddannelsen som social- og sundhedsassistent, og i øjeblikket er han i gang med grundforløbet. Han har ikke fortrudt sit valg.
– Jeg har fået arbejdsglæden tilbage. Selv om alle dele af jobbet ikke er lige sexet, så kan jeg mærke, at det giver mening. Det motiverer mig, at jeg kan gøre noget for andre, siger René Danielsson, der allerede mærker et godt sammenhold blandt kollegerne.

Blå bog: René Danielsson
Født 6. januar 1987 i Roskilde
Ansat i Forsvaret fra 2006 til 2022, sidst som oversergent
Medlem af Bornholms Kommunalbestyrelse fra 2014, først for Det Konservative Folkeparti og siden juni 2015 for Dansk Folkeparti. Fik 2.795 personlige stemmer ved KV21
Social- og sundhedsassistentelev, Bornholms Regionskommune, fra 2022
Gift og far til en datter
Og nogle lidt andre arbejdsforhold end han er vant til.
– Jeg har jo tidligere gået lange marcher eller ligget på en observationspost i timevis, hvor jeg spurgte mig selv, hvorfor jeg egentlig gjorde det her ved mig selv, siger han med smil i stemmen.
Men også politisk byder den netop påbegyndte valgperiode på helt nye boller på suppen på Bornholm. Borgmester Jacob Trøst (K) støttes foruden Dansk Folkeparti af Enhedslisten, selv om der mildt sagt er mere end et langt soldaterskridt mellem dem.
– Det bliver næppe nogen dans på roser. Vores diskussioner med Enhedslisten svarer lidt til at se The Addams Family på amfetamin. Vi kommer ikke til at blive enige om alt, men jeg tror ikke, jeg fornærmer nogen fra Enhedslisten ved at sige, at de var et helt nødvendigt onde, hvis vi ville have en anden borgmester. Jeg tror, de siger det samme om os, siger René Danielsson, der ved valget fik andenflest stemmer – kun overgået af netop Enhedslistens frontfigur Morten Riis.
Slut med polariseret klima
René Danielsson skønner, at Dansk Folkeparti og Enhedslisten er enige i cirka hver anden sag, og at partierne begge vil prioritere ældre, børn og udsatte. Partierne stod også skulder ved skulder i modstanden mod det smalle budgetforlig for 2022 mellem Socialdemokratiet og Venstre, der blandt andet indebar nybyggeri af kommunale administrationsbygninger på Snorrebakken i Rønne. Det var, mener René Danielsson, kulminationen på det dårlige samarbejdsklima, der var under tidligere borgmester Thomas Thors (S).
– Jeg har været så træt af den blokpolitik, der er ført, hvor medlemsforslag blev afvist uanset hvad, hvis de kom fra det forkerte parti. Vi vil med det nye flertal vise, at vi kan samarbejde på tværs, og vi vil skabe et bedre klima, der ikke er så polariseret, som det blev til sidst. Under budgettet sagde jeg til Thomas Thors, at han ikke kunne lave budget med Venstre alene. Jeg fik at vide, at jeg kunne sætte min underskrift eller lade være, siger René Danielsson.
Han kan glæde sig over, at Dansk Folkeparti gik minimalt tilbage – 0,4 procent – og dermed stadig har fire medlemmer i kommunalbestyrelsen. Som nyvalgt formand for social- og sundhedsudvalget er han klar over, at han er havnet på øretævernes holdeplads. Og ovenikøbet bliver han politisk chef for sine kolleger. Det har forvaltningen taget stilling til, og det er der ingen problemer i.
Først og fremmest er der brug for at rette kommunens image op, mener han.
– Der har været et billede af, at kommunen gør, som kommunen vil, og lukker sig om sig selv. Det vil jeg gerne ændre på. Kommunen skal være en attraktiv arbejdsplads, og det er vi kun, hvis vi har et godt image, siger han.
Bornholm kom i mediernes søgelys sidste sommer, da der var debat om den såkaldte spærretid, der begrænsede mediers adgang til kommunale institutioner op til valget. Spærretiden endte reelt med at blive droppet, men for René Danielsson er det en gave for kommunen, at den som den eneste i landet har eget dagblad, tv-station og regionalradio.
– Et valg herovre dækkes nærmest som et parlamentsvalg. Det er kun godt, og det betyder også at næsten alle borgere kender det meste af kommunalbestyrelsen. Det skal vi ikke være kede af, siger René Danielsson. mdbr@kl.dk