
Karina Lorentzen Dehnhardt (SF). Foto: William Vest Lillesø/SF
Ballade om borgerrådgivers rolle i Fredericia rejser spørgsmål i Folketinget
tekst Anna Törnqvist Jensen, antj@kl.dk
De seneste dage har borgervejlederen i Fredericia trukket overskrifter. Det er kommet frem, at han under et møde med kommunaldirektør Camilla Nowak fik en advarsel, da flere sagsbehandlere havde klaget over ham og følt sig intimideret af borgervejlederen.
Efter kommunalvalget blev styrelsesvedtægten i Fredericia ændret, men det lykkedes ikke Jesper Gottlieb at få opbakning til, at han fremover ville refererer direkte til byrådet, selvom han ønskede det. På kommunens hjemmeside fremgår det dog, at ”den uafhængige borgervejleder” er ansat direkte af byrådet og derfor er adskilt fra kommunens administration.
Sagen har også fået opmærksomhed i Folketinget, hvor folketingsmedlem Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) nu har stillet spørgsmål til indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad om borgerrådgiveres rolle.
– Jeg vil ikke blande mig i det eventuelle udestående, Fredericia Kommune har med deres borgervejleder, men jeg reagerer lidt på, at man på sin hjemmeside skriver, at man har en uafhængig borgervejleder. Det har man jo ikke, når vedkommende er skrevet ind i styrelsesvedtægten. Jeg synes, det er vildledende, siger Karina Lorentzen Dehnhardt til Danske Kommuner.
Jeg synes, det ville være mest ønskværdigt, at borgerrådgivernes funktion var skrevet ind i styrelsesvedtægten, så man har en garanti for, at borgervejlederen er uafhængig
Hun ønsker blandt andet, at ministeren forholder sig til, at det skal være en forudsætning for at opnå statslige midler til en borgerrådgiver, at borgerrådgiveren får tilsynsbeføjelser. Hun henviser til, at kommunerne i årene 2022-2024 kan søge statsligt tilskud til at oprette en borgerrådgiver-funktion eller styrke eller udvide en eksisterende funktion.
– I kølvandet på, at jeg har interesseret mig for Fredericia, har jeg fået henvendelser fra borgere fra fire-fem andre kommuner, som heller ikke mener, deres borgervejleder er helt i overensstemmelse med intentionerne i puljen. Det, synes jeg faktisk, er værd at forfølge, siger Karina Lorentzen Dehnhardt og fortsætter:
– Det er klart, at vi har en forventning om, at kommunerne lever op til puljens intention, og at man skriver det ind i styrelsesvedtægten, og der er en tilsynsforpligtigelse. Jeg synes, det ville være mest ønskværdigt, at borgerrådgivernes funktion var skrevet ind i styrelsesvedtægten, så man har en garanti for, at borgervejlederen er uafhængig.
Karina Lorentzen Dehnhardt har også bedt ministeren om en kortlægning af, hvordan de forskellige borgerrådgiver-funktioner er i de enkelte kommuner.
– For hvis det holder stik, det, de forskellige har skrevet til mig, så er der i hvert fald et par kommuner, som har lidt at rette op på, konstaterer hun og tilføjer:
– Jeg synes generelt, det giver rigtig god mening, at der er en borgerrådgiver til at give borgerne en second opinion eller en gennemgang af deres sag specielt i disse tider, hvor rigtig mange borgere føler sig lidt pressede.