
Foto: Colourbox
Store giftedag bød på læssevis af vielser
tekst Martin Pedersen, marp@kl.dk
Tirsdag var den store dag. Det var den 22/02/2022, og for første gang i mere end tusind år, var datoen et palindrom. Altså kan man læse daten både forfra og bagfra. Hvis man taster det ind på en lommeregner, er det tilmed en ambigram og kan læses identisk på hovedet.
Den specielle og mindeværdige dato gjorde da også, at mange valgte at blive gift. Flere kommuner har oplevet ekstraordinær efterspørgsel på vielserne.
I Aalborg har man viet 48 par, og på grund af kapacitetsmangel blev de da også nødt til at afvise flere par. På en normal tirsdag vier de gennemsnitligt fem par på Aalborgs gamle Rådhus. Det skriver TV2 Nord.
TV Midtvest skriver, at i Silkeborg, hvor man normalt slet ikke vier par på rådhuset om tirsdagen, blev det til 22 vielser. Den mest populære dag er normalt lørdag, hvor der gennemsnitligt sker seks vielser.
TV2 Østjylland skriver, at på Aarhus Rådhus var der 24 par, der blev gift, i Favrskov var det 11 og i Randers var det 19.
– Jeg har aldrig prøvet noget lignende. Der var en lørdag engang, hvor vi havde syv eller otte, men intet som det her, siger giftefoged i Randers Torben Bugge til TV2 Østjylland.
Skolebørn redder Bølleblåfuglen
Når heder og moser gror til under birketræer og andet vækst, truer det sjældne dyr. Det gælder også for sommerfuglen Bølleblåfugl, som får færre og færre levesteder i Danmark.
Nu er børnene i Mariagerfjord kommet sommerfuglene til undsætning. De mindste klasser på Rosendalsskolen i Hobro har nemlig været ude og redde dyr samtidig med fastelavnsforberedelser. De har været ude og fjerne grene fra birketræer og har fjernet små birketræer, som de kan bruge til at lave fastelavnsris.
Helt konkret betyder børnenes rydning af birketræer, at der kan komme sollys ned til mosen, hvilket giver gode levevilkår for tranebær, hvid næbfrø og den kødædende plante soldug. Sommerfuglen Bølleblåfugl lægger æg på tranebær og er derfor afhængig af, at de gror i mosen.
– Ideen er, at børnene skal få øje på, at naturen kan give dem mange skønne oplevelser i fremtiden. Desuden får de viden om den sårbare natur, som har brug en hjælpende hånd for at overleve. Mange lokale bruger allerede plantagen til gåture, hundeluftning og børnefødselsdage, og jo bedre de kender området, jo bedre passer de på det, siger naturvejleder Karsten Rybjerg.
Historisk bro blev smadret af Nora
Selvom stormen Nora i weekenden ikke forsagede lige så store skader, som Malik gjorde for få uger siden, gik det alligevel ikke helt stille for sig da lavtrykket ramte Danmark i sidste uge.
I Tønder blev den historiske Sparekassebroen ramt af et væltende træ, der landede på den ene side af broen og samtidig ødelagde gelænderet. Det skriver Ekstra Bladet.
Den historiske og populære bro i Tønder blev opført i 1880 og bliver hyppigt brugt af skoleelever.