
Hvidovre skifter ikke formænd ud med forkvinder og forpersoner: ”Det her moderne identitetspolitik er noget pjat”
tekst Mads Brandsen, mdbr@kl.dk
Man skal ikke længere ned i styrelsesloven end til paragraf 3 for at finde den første af i alt 132 gange, hvor ordet ”formand” optræder. Loven fastslår eksempelvis, at lederen af et stående udvalg i en kommune benævnes formand.
Det ville Venstre og SF i Hvidovre Kommunalbestyrelse gerne have gjort op med. Med et medlemsforslag ville partierne, der til sammen sidder på fem mandater ud af 21, udstyre udvalgsformænd med en valgfrihed mellem benævnelserne formand, forkvinde eller, hvis man har en anden kønsidentitet, forperson.
Det var forslagsstilleren, Venstres Charlotte Munch, der lagde for, da politikerne tog diskussionen på mødet tirsdag.
– Mange vil i dag hævde, at det er noget pjat at fremsætte et sådant medlemsforslag, for der er jo ingen grund til at ændre på de hævdvundne traditioner. Hvorfor skulle vi det, når alle ved, hvad begrebet betyder, og det er godt og bekvemt at holde fast i. Jeg deler ikke den opfattelse, at vi fortsætter med et begrebsapparat, der hører til i en tidsperiode, som vores børn hører og læser om i historiebøgerne. Det er begreber, der dagligt minder os om, at de er fra en tid, hvor samfundet var mandsdomineret, og kvinden skulle kende sin plads i hjemmet, lød det fra Charlotte Munck.
At bygge tituleringen af lederne af fagudvalgene op på hvilke køn, de identificerer sig som, det er faktisk efter vores opfattelse udtryk for præcis den stereotype, normfastholdende opfattelse, vi ser et nødvendigt og tiltrængt opgør med
Selv vil hun gerne tituleres forkvinde for by- og planudvalget frem for formand. Men vejen derhen skulle vise sig at blive noget svær. Først gjorde De Konservatives Silas Fisker det klart, at partiet ikke kan støtte forslaget, og at han ikke troede, at forslagsstillerne har tidsånden ”så meget med sig, som de selv tror.
Er Venstre blevet venstreorienteret?
Derefter fik Mikkel Dencker (DF) ordet.
– Det bliver også et nej fra Dansk Folkepartis side. I bund og grund synes vi, at det her moderne identitetspolitik er noget pjat, som er kommet hertil fra amerikanske universiteter. Vi er egentlig ikke overraskede over, at SF er hoppet på den vogn – eller at Enhedslisten er – men det overrasker mig godt nok, at Venstre er hoppet på den. Men Venstre er måske også ved at være lidt venstreorienterede i Hvidovre, sagde han og spurgte til lovligheden af forslaget.
Den er der styr på, forsikrede borgmester Anders Wolf Andresen (SF), der henviste til en lignende beslutning i nabokommunen København.
Vi er som samfund nødt til at rykke os. Der er ingen overlevelse for dinosaurer,
Også Socialdemokratiet sagde nej.
– At bygge tituleringen af lederne af fagudvalgene op på hvilke køn, de identificerer sig som, det er faktisk efter vores opfattelse udtryk for præcis den stereotype, normfastholdende opfattelse, vi ser et nødvendigt og tiltrængt opgør med, lød det fra Anders Liltorp (S).
Heller ikke Nye Borgerlige ville være med.
– Hvad bliver det næste, at ”medlem” skal være ”uden lem”? Jeg kan ikke se, hvordan det her nogensinde skal skabe værdi for Hvidovres borgere, lød det fra Martin Amby (NB).
Borgmester: Debatten var god
Den lokale Hvidovrelisten var delt i to i spørgsmålet. Kristina Young kunne bakke op, mens Arne Bech stemte gult.
Udover Venstre og SF var det kun Enhedslistens Karin Kofod, der hoppede med på forslaget.
– Vi er som samfund nødt til at rykke os. Der er ingen overlevelse for dinosaurer, fastslog hun.
Forslaget faldt med syv stemmer for, og der er således stadig formænd og ingen forkvinder og forpersoner i Hvidovre.
Borgmester Anders Wolf Andresen ærgrer sig over, at forslaget ikke gik igennem.
– Ord betyder noget, og jeg ser det som en fortsat ligestilling. Men kommunalbestyrelsen havde en virkelig god og åben debat, der har værdi i sig selv, sagde han efter mødet.