
Indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad (S) vil have centraliseret kirkens vetoret mod kommunale projekter. Foto: Claus Bech.
Minister vil sløjfe kirkernes vetoret mod opførslen af vindmøller
tekst Martin Pedersen, marp@kl.dk
I planloven står der indskrevet en ret, der gør det muligt for kirken at nedlægge veto mod kommunale projekter, hvis den vurderer, at det forstyrrer udsigten til eller fra kirken. Det gælder også vindmøller, som kirken flere gange har bremset opførslen af flere steder i landet.
Den ret skal kirken ikke længere have, mener indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad (S). Det skriver Information.
Den kommunale planlægning skal tage hensyn til nationale interesser, herunder kulturarv. Det er herigennem, at de ti stiftsøvrigheder har den samme ret som Bolig- og Planstyrelsen til at fremsætte en indsigelse mod lokalplansforslag.
Onsdag blev Kaare Dybvad i folketingssalen spurgt ind til hans holdning til kirkernes vetoret. Her svarede han, at han mener, hensynet til kirkerne skal ligestilles de øvrige nationale interesser, så det kun kan løftes nationalt og ikke lokalt.
– Man kan ikke fjerne kirkernes indsigelsesret totalt, men jeg mener, man skal centralisere den indsigelse, sådan at den på lige fod med eksempelvis Vejdirektoratet eller Forsvaret eller andre myndigheder skal gå igennem ministeriet i stedet for igennem stiftsøvrigheden, sagde indenrigs- og boligministeren i folketingssalen.
Ministeren uddyber til Information, at kirkens ret bør sidestilles med den, som alle andre myndigheder har. Problemet er dog, at der ikke er en ensartet sagsbehandling for opstilling af vindmøller.
– Hvis vi skal omstille til vedvarende energi – og det skal vi – så skal der være en vis rimelighed i, at dem, der stiller vindmøller op, ved, hvad de kan regne med, uanset om det er på Lolland eller i Vesthimmerlands Kommune, siger Kaare Dybvad til Information.
For at ændringen i vetoretten kan blive en realitet, skal der være enighed mellem Socialdemokratiet, Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance, som er de forligspartier, der står bag Planloven.