
Foto: Hung Tien Vu
Næstved går videnskabeligt til værks for at kortlægge udsatte unge
tekst Martin Pedersen, marp@kl.dk
I Næstved udgør udsatte unge uden job og uddannelse 5,7 procent af de 18-27-årige, hvilket er højere end landsgennemsnittet. Men nu kan Næstved Kommune muligvis bedre hjælpe gruppen af udsatte unge. Kommunen har nemlig finansieret en undersøgelse lavet af VIVE, der kortlægger de udsatte unge og udpeger nogle karakteristika ved dem.
– Der var et politisk ønske om at se på hele området for udsatte unge. Om vi gør det godt nok, hvor stort problemet var, og om indsatserne passede. På den måde skal det også ses i sammenhæng med hele den kommunale ungeindsats, siger Jakob Bigum Lundberg, der er direktør ved center for arbejdsmarked i Næstved Kommune.
Undersøgelsen er kvantitativ og har igennem et registerdata indsnævret gruppen ved blandt andet at identificere, hvor meget fravær de unge har haft i skolen, hvor meget specialundervisning de har fået, og hvor mange der dropper ud af en uddannelse, som de er startet på.
Det kan på længere sigt hjælpe kommunen med selv at identificere unge, der er i risiko for at ende som udsat uden job og uddannelse.
– Hvis vi skulle gå systematisk til værks, ville vi se, hvordan risikofaktorerne for de unge i vores kommune var. Vi kan registermæssigt se, at nogle faktorer har betydning for, om et ungt menneske ender som et sårbart menneske, lyder det fra Jakob Bigum Lundberg.
Direktøren pointerer, at kortlægningen af de udsatte unge i kommunen har givet dem noget mere konkret at arbejde ud fra, hvor de før nogle gange havde en mere anekdotisk baggrund for problemet.
– Vi havde rigtig mange forskellige oplevelser, både i administrationen og politisk, af hvor stort problemet var, hvad det består i, og hvad vi bør gøre. Det er nu ved at blive afløst af konkret viden om det, så vi kan skabe et fælles fodslag i forhold til handleplanen, siger han.
Kommunen har sideløbende med den kvantitative og systematiske undersøgelse suppleret med en kvalitativ en af slagsen. Arbejdet med at karakterisere og udsatte unge i kommunen, kan forhåbentligt give dem den viden, der skal til, for at kunne opspore de unge så tidligt som muligt.
– Det giver anledning til næste skridt, hvor vi kan se på, om vi skal omlægge indsatsen. Vi er aldrig gået så videnskabeligt til værks. Og når vi sådan får kortlagt al bakspejlsviden om, hvorfor det er gået galt for de her unge mennesker, så kan vi styrke den forebyggende indsats meget mere præcist fremover, siger Jakob Bigum Lundberg.