Faggrupper er nervøse for smitte, mens flere kommuner føler sig rustet til at håndtere den
tekst Martin Pedersen
Ved institutionernes åbning i 2022 har flere faggrupper udtrykt bekymring over smitte blandt personale.
BUPL Østjylland skriver i en pressemeddelelse, at pædagogerne er udsat for det højeste smittetryk, og at de derfor håber at politikerne og arbejdsgiverne vil sørge for den hjælp, der er brug for. Danmarks Lærerforening lægger op til lokal frihed til at tilrettelægge undervisningen og udtrykker bekymring over, at elever og lærer skal møde op på fuldtid steder, hvor det er risikabelt på grund af høj smitte.
Vacciner, regelmæssige tests og vikarer er nogle af de værktøjer, der skal mindske smitten blandt både personalet og børnene i kommunernes institutioner.
Ikke brug for flere værktøjer
I Greve pointerer borgmester Pernille Beckmann (V), at kommunen vil gøre alt for at holde børnene i institutionerne, men at det umulige ikke kan gøres, hvis smitten ender med at blive for høj.
– Jeg tænker, at vi jo er oppe imod noget vi ikke kan styre. Den ene dag kan det gå godt og den næste dag skidt, og så må man tage fra værktøjskassen. Hvis det er for slemt, må man i sidste ende lukke ned, siger hun til Danske Kommuner.
Hun tror dog på, at vacciner og tests kan holde institutionerne kørende.
– Man tester nære kontakter og pædagoger. Nu begynder børnene også at blive vaccineret, og så gælder det om at holde vinteren ud, siger borgmesteren i Greve, der dog også har sine bekymringer i forhold til smitteudbrud.
– Min bekymring kan gå på, hvis alle bliver så syge, at vi ikke kan passe børnene. Derudover er vi udfordret på det økonomiske i forhold til rengøring og tests. Det er de to ting, der kan vælte institutionerne, siger Pernille Beckmann.
Birgit Stenbak Hansen (S), der er borgmester i Frederikshavn, oplever kommunen og dens institutioner som rustet til at håndtere smitte.
– Vi står ikke der nu, hvor vi har brug for flere værktøjer, siger hun.
Kommunen er forberedt på at skulle lukke institutioner, hvis det bliver nødvendigt, og ligesom i Greve håber man på, at tests kan være med til at forhindre dette. Kommunen har samtidig opfordret forældre til blandt andet at aflevere børnene uden for institutionerne.
– Lige nu er vi trygge og i drift, som vi har været hele vejen igennem. Vores folk er eksperter i at være på arbejde under corona. De ansatte har holdt skansen og er dygtige til det, siger Birgit Stenbak Hansen.
Lokale løsninger
i Hillerød håber borgmester Kirsten Jensen (S) på, at de i kommunen kan få lov til at at dreje på knapperne selv i blandt andet daginstitutionerne, hvis der skulle opstå smitte blandt personalet.
– Vi er tæt på institutionerne og de fleste er ramt af lidt smitte. Der kan være et dagtilbud, hvor der er seks, der er smittet, og det kan betyde meget for vagterne på skemaet. Vores dagtilbudschef er så tæt på insitutionerne, at det bør være op til dem at vurdere, hvordan åbningstiderne skal udformes, siger hun.
Det er der ifølge Kirsten Jensen også udsigt til.
– Jeg fornemmer, at der lige nu er en proces i gang, der imødekommer os, så vi efter en lokal vurdering får lov til at tilpasse åbningstiderne, lyder det fra borgmesteren.
– Det drejer sig ikke om at lukke det helt, men om at have det åbent så meget som muligt og samtidig fastholde kvaliteten, siger Kirsten Jensen. marp@kl.dk