
Hele 23 procent af FOAs medlemmer i social- og sundhedssektoren har oplevet seksuel chikane. Foto: Colourbox
Arbejdstilsynet vil vejlede flere til at forebygge seksuel chikane
tekst Anna Törnqvist Jensen, antj@kl.dk
Siden efteråret har Arbejdstilsynet haft en særlig vejledningsindsats, der sætter fokus på vigtigheden af at forebygge seksuel chikane og andre krænkende handlinger. Nu udvider tilsynet vejledningsindsatsen til otte brancher mere, og det betyder, at tilsynsførende i forbindelse med det almindelige grundtilsyn vil inspirere og motivere virksomheder til at arbejde forebygge med krænkende handlinger. Det skriver Arbejdstilsynet i en pressemeddelelse.
De brancher, der er udvalgt til den særlige indsats, har ifølge Arbejdstilsynet en høj forekomst af seksuel chikane og andre krænkende handlinger. Blandt de otte brancher, der nu også bliver omfattet, er blandt andet døgninstitutioner og hjemmepleje, hospitaler, rengøring og anlægsarbejde.
– Der er ofte mange, som i første omgang siger, at der ikke er seksuel chikane og krænkede handlinger på deres arbejdsplads. Når vi så fortæller, hvad krænkede adfærd kan være, og hvilken betydning arbejdspladskultur og omgangstone har, så sker der noget for mange. Så kommer de i tanke om situationer, hvor der er blevet sagt eller gjort ting, der har været over grænsen, uden at det har været hensigten. Dét bruger vi som afsæt for vejledning, siger Lars Toft Pedersen, der er tilsynschef i Arbejdstilsynet.
En medlemsundersøgelse, som FOA lavede i 2019, viser, at 15 procent af FOAs medlemmer har været udsat for seksuel chikane på deres arbejde. Hele 23 procent af medlemmerne i social- og sundhedssektoren har oplevet seksuel chikane. I 87 procent af alle tilfælde har det været en borger, der har udsat den ansatte for krænkende adfærd. Derfor glæder det Maria Melchiorsen, forbundssekretær i FOA, at Arbejdstilsynet også sætter fokus på dette.
– Det er rigtig godt, at der kommer fokus på det her. Vi ved, at det er svært at håndtere seksuel chikane, det er et meget tabubelagt emne og netop derfor er det vigtigt, at der kommer fokus på det fra Arbejdstilsynets side, siger hun til Fagbladet FOA. antj@kl.dk