
Pressefoto
Historisk beslutning: Aalborg vil skrotte kommunalt bureaukrati
tekst Anna Törnqvist Jensen, antj@kl.dk
Aalborg Kommune skal til at rydde ud i unødigt kommunalt bureaukrati. Byrådet har nemlig enstemmigt vedtaget, at alle kommunalt besluttede dokumentationskrav, regler og administrative krav i ældreplejen og på dagtilbudsområdet ophæves 1. juli, hvis de ikke skaber værdi for kerneopgaven.
Forslaget, som byrådet har vedtaget, står rådmand Jes Lunde (R) bag, og han glæder sig over, at et enigt byråd står bag beslutningen.
– I alle kommuner har vi det fælles problem, at vi på tværs af alle partier gerne vil gøre det bedre i både ældreplejen og dagpasningen. Vi vil gerne sørge for, at der er noget mere tid til de ældre og til børnene, og det kan vi ikke, dels fordi vi har en serviceramme, vi skal overholde, og som betyder, at hvis vi skal ud og finde en masse penge, vi kan ansætte folk for, så skal vi finde besparelser 1:1, og dels fordi der efterhånden også mangler faglært arbejdskraft. Derfor er det oplagt at kigge på, om vi kan få mere tilstedeværelse for pengene hos det personale, vi har, ved at fjerne noget bureaukrati, fortæller Jes Lunde og tilføjer, at idéen til forslaget opstod i valgkampen.
I sin tid som kommunaldirektør i Rebild Kommune arbejdede Jes Lunde også med at rydde ud i unødigt bureaukrati.
– Så spurgte vi ud i kommunen: ”Er der ikke nogen regler, I kan undvære?”, og der kom da noget ind, men ikke så meget. Derfor har vi vendt processen denne gang og sagt, at alle de kommunalt besluttede dokumentationskrav, regler og administrative arbejdsgange forsvinder pr. 1. juli medmindre, det politiske udvalg på området vurderer, at der er noget administrativt, som giver nytte i forhold til kerneopgaven, siger Jes Lunde og fortsætter:
– I dag er det for eksempel sådan, at alle vores dagtilbud sprogtester alle børn. Det, tror jeg, er overkill. Der, mener jeg, vi skal stole på pædagogernes faglighed og lade dem nøjes med at teste der, hvor de vurderer, der er en udfordring eller måske en udfordring. Det vil frigøre nogle ressourcer og give mulighed for at gøre noget mere med de børn, der har en udfordring. Det er den omstilling, jeg håber, det her kan medføre.
I tråd med statsministeren
Jes Lunde lægger også vægt på, at han mener, det vil glæde medarbejderne, hvis kommunen luger ud i bureaukratiet.
– Personalet har ikke taget deres uddannelse for at være bøjet over excelark. De har valgt deres fag, fordi de gerne vil gøre noget godt for nogle mennesker. Jeg tror, at det at få fjernet noget bureaukrati gør noget godt for at fastholde medarbejderne, for så kan de få lov at gøre noget godt for andre mennesker en større del af dagen, siger han og tilføjer, at forslaget har mødt opbakning fra både FOA og BUPL.
Jes Lunde kalder byrådet i Aalborgs beslutning for historisk og mener, det er i fin tråd med statsministers Mette Frederiksens (S) udmelding i nytårstalen, hvor hun lagde op til, at alle kommuner sættes fri af næsten alle statslige regler og reguleringer på ældreområdet, i folkeskoler og i daginstitutionerne.
– Det er fint, at statsministeren tager fat på det statslige, men der er også en opgave for os ude i kommunerne. Der er også meget bureaukrati, som er kommunalt besluttet, så vi skal arbejde i begge spor. Jeg tror, det med den beslutning, vi nu har truffet, er første gang i den offentlige sektor, at man har taget så grundigt fat i opgaven. Jeg tror også, der er nogle, der vil lade sig inspirere af det, for den manglende tid er et problem, vi har tilfælles i alle kommuner, siger Jes Lunde.
De enkelte fagudvalg skal frem mod den 1. juli arbejde med inddragelse af personale og relevante interessenter og i fællesskab se på, om der er nogle kommunale regler, der skal bestå. antj@kl.dk