
Foto: Colourbox
Coronasmitte udfordrer daginstitutioner og skoler: De næste par uger bliver hårde
tekst Anna Törnqvist Jensen, antj@kl.dk
Vikarer, medarbejdere, der tager ekstra timer og forstående forældre er noget af det, som kommunerne i øjeblikket bruger mange kræfter på at få til at gå op i en højere enhed, for at få vagtplanerne i landets dagtilbud og skoler til at gå op i en tid, hvor smittetallene aldrig har været højere, og en stor del af medarbejderne i skoler og institutioner enten selv er syge eller er isolerede som nære kontakter.
I sidste uge viste en undersøgelse fra KL, at 16 procent af pædagogerne i landets børnehaver og vuggestuer var fraværende i begyndelsen af ugen, mens hver tredje pædagog ikke var på arbejde i fem procent af landets dagtilbud. På baggrund af indberetninger fra skolerne, skønner KL, at 10 procent blandt personalet i folkeskolerne i sidste uge var fraværende.
Det giver kommunerne en stor udfordring i at få vagtplanerne til at gå op, så skoleeleverne kan undervises, og de mindste børn kan blive passet.
– Det er særligt daginstitutionerne i Egedal, som lige nu er meget pressede. Vi har foreløbig ikke været nødt til at justere i åbningstiderne, og vi har jo en situation, hvor vi skal holde åbent og opfylde pasningsgarantien, men vi er lige på vippen flere steder på den måde, at det simpelthen ikke kan lade sig gøre. Vi kommer til at kunne mærke, at samfundet er åbnet mere op. Så stiger smitten endnu mere, og vi vil opleve flere sygemeldte medarbejdere. De næste par uger bliver hårde, lyder meldingen fra Lone Kvist, som er chef for skole og pædagogik i Egedal Kommune.
I Guldborgsund beskriver Margit Mikkelsen, der er centerchef for børn og læring, som ”held i uheld”, at i de institutioner, hvor der har været flest syge voksne, har der også været syge børn.
– Det er det, der gør, at vi indtil videre har kunnet opfylde pasningsgarantien og få tingene til at hænge sammen, siger Margit Mikkelsen.
Fællesvikarer og tidlig sygemelding
Både Danmarks Lærerforening og BUPL har efterlyst handling fra Christiansborg, fordi de mener, hverdage i skoler og dagtilbud er så presset, at de mener, der er brug for mere lokal frihed. Foreløbig knokler kommunerne dog for at få enderne til at mødes. Flere kommuner arbejder blandt andet med fælles vikarlister, så institutionerne kan deles om de hænder, der er til rådighed.
– Vi har en fælles vikarordning, som vi har fået aktiveret noget mere, så institutionerne har større fleksibilitet i, hvornår de kan hidkalde medarbejdere fra vikarkorpset. Vi er også ved at få adgang til, at de vikarer, der primært har dækket skoledelen, også kan bruges i institutionerne. Men skolerne er også udfordrede, så det handler virkelig om at finde en her og der for at få det til at strække, siger Odense Kommunes dagtilbudschef, Mette Hviid Laustsen og tilføjer, at institutionerne også sommetider har held med at låne personale i nogle af naboinstitutionerne, og at kommunen også opfordrer medarbejderne til at melde sig syge i god tid, så institutionerne så tidligt som muligt har et overblik over antallet af sygemeldinger.
– Vi forsøger også at afdække, om vi har andre medarbejdergrupper, som vi kan kalde ind. Men vi har aldrig stået i sådan noget her før, hvor omfanget er så stort på samme tid, og det er i hele kommunen, tilføjer hun.
Margit Mikkelsen er overbevist om, at det kun er i fællesskab, kommunen kan komme igennem den aktuelle situation.
– Vi løfter i flok, og der er ingen, der skal stå alene i det her. Derfor har vi også aftalt forstærkede kommunikationslinjer i ledelseskæden, så vi hurtigt kan få fat på hinanden, og jeg oplever, at alle giver en hånd med. Det er mit helt klare indtryk, at selvom folk er ved at være trætte af corona og har været det længe, så oplever jeg, at folk i den grad vil hjælpe hinanden, og der er stor vilje til at finde fælles veje og løsninger, siger hun og tilføjer, at skrækscenariet er at havne i en situation, hvor der ikke er nok kendt personale til at tage sig af børnene i daginstitutionerne.
Den bekymring deler Lone Kvist fra Egedal Kommune.
– Jeg kan høre på både medarbejdere og ledere, at de er bekymrede for kvaliteten
God kommunikation
I Odense har kommunen gode erfaringer med en åben dialog med forældrene i de enkelte institutioner.
– Vi har simpelthen skrevet ud til forældrene og fortalt dem om situationen og bedt dem melde tilbage om deres pasningsbehov. Det viser sig, at der simpelthen er så mange forældre, der er meget imødekommende og enten har mulighed for kortere fremmøde for børnene eller helt at holde dem hjemme. Mange gange får det ressourcerne til at strække, og det er vanvittigt imponerende at se, at den lokale velvillighed fra både forældre og medarbejdere får tingene til at hænge sammen. Og hvis vi lukker ned, så børnene ikke kan blive passet, og forældrene ikke kan komme på arbejde, så mangler den arbejdskraft jo bare et andet sted i ligningen. Så der er en kæmpe villighed hos alle for at løse det her, siger Mette Hviid Laustsen.
Også i Egedal gør institutionerne meget ud af at kommunikere med forældrene, og det har også vist sig nødvendigt i administrationen at understøtte den kommunikation.
– Vi appellerer til forældrene om at have forståelse, og vi har fuldstændig gennemsigtighed omkring, hvad de er for en udfordring, den enkelte daginstitution står i. Vi har oplevet, at nogle forældre har svært ved at forstå, hvorfor vi ikke bare lukker institutionen, så der har vi også en stor kommunikationsopgave i at forklare, at verden har forandret sig, og vi arbejder under nogle rammer fra ministeriet, som vi som kommune skal overholde. Vi kan ikke bare lukke op og ned som tidligere, og det er ikke lokalpolitikerne eller administrationen, der sidder på hænderne. Men vi oplever, at denne her gennemsigtighed skaber noget ro, siger Lone Kvist.
Margit Mikkelsen understreger, at der er al mulig grund til at anerkende alles indsats.
– Folk gør alt, hvad de kan og mere til. Det er helt vildt anerkendelsesværdigt. Der er ikke nogen i Danmark, der lige nu kan garantere, hvordan det kommer til at se ud, og der er ikke nogen nemme løsninger. Men vi må stå sammen og hjælpe hinanden, siger hun. antj@kl.dk