
Foto: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix
Formandsvalg kan give lokale rystelser
tekst Anna Törnqvist Jensen og Mads Brandsen
Med 499 stemmer blev Morten Messerschmidt (DF) søndag valgt som ny formand for Dansk Folkeparti. Modkandidaterne Martin Henriksen og Merete Dea Larsen sikrede sig henholdsvis 219 og 107 stemmer.
Men det stormombruste parti har endnu ingen garanti for, at formandsvalget giver ro på bagsmækken. Flere medlemmer af Dansk Folkeparti har nemlig meldt ud, at de nu overvejer deres fremtid i partiet, og i Holbæk har kommunalbestyrelsesmedlem John Harpøth allerede taget konsekvensen og meldt sig ud for i stedet at starte sit eget parti, Ny Holbæk.
Det skriver sn.dk, som også beretter, at flere tidligere DF’ere, heriblandt forhenværende folketings- og kommunalbestyrelsesmedlem Jeppe Klenitz-Jakobsen, følger med over i det nye parti. Over for sn.dk forklarer John Harpøth, at han ikke kunne se sig selv fortsætte i Dansk Folkeparti med nogen af de profiler, der har været med i formandsvalget.
– Jeg – og sådan set også Dansk Folkeparti indtil nu – har gerne villet fremstå som ordentlige mennesker. Det, synes jeg også, vi har gjort i Holbæk Kommune, men nu er det blevet for meget. Jeg har tænkt meget over det, og jeg kan simpelthen ikke være med mere, siger John Harpøth til sn.dk.
Er i tænkeboks
Et af partiets store profiler, Liselott Blixt, der er 1. viceborgmester og udvalgsformand i Greve og sundhedsordfører i Folketinget, har meldt ud, at hun overvejer sin fremtid. På forhånd havde hun tilkendegivet, at hun ville overveje at forlade partiet, hvis Morten Messerschmidt blev formand, og da resultatet stod klart søndag, udtrykte Liselott Blixt sin skepsis for den nye formand.
– Der er mange ubesvarede spørgsmål, som gør, at de næste par uger bliver utrolig vigtige i forhold til, om jeg ønsker at fortsætte, sagde hun til TV 2 Øst.
Overfor Danske Kommuner ønsker hun ikke at uddybe, men skriver i en sms, at: ”Nu må vi lige arbejde på det og se, hvad der sker”.
Og Liselott Blixt er langt fra den eneste, der har fået noget at tænke over. Ifølge TV 2 Nord bakkede lokalformændene i Aalborg, Brønderslev, Mariagerfjord og Vesthimmerland op om Morten Messerschmidt, mens byrådsmedlemmer i Thisted og i Hjørring, hvor Erik Høgh-Sørensen, der indtil en uge før formandsopgøret selv var formandskandidat, er medlem af byrådet, ikke er tilfredse med valget.
Glæde på Bornholm
På Fyn overvejer Jack Odgaard, der er medlem af kommunalbestyrelsen i Faaborg-Midtfyn, og Kim Welcher, der stillede op til kommunalbestyrelsen på Langeland, og som i 2019 blev valgt som folketingskandidat i Svendborg/Langeland-kredsen, ifølge TV 2 Fyn begge deres fremtid i partiet, mens Carsten Sørensen, der er valgt i Odense, havde armene i vejret over valget af Morten Messerschmidt.
På Bornholm har lokalforeningen hele tiden støttet Morten Messerschmidt. Lokalformand og kommunalbestyrelsesmedlem Linda Kofod Persson mener, han kan skabe ro og samling i partiet.
– Jeg har set her i valgkampen en Morten, der har valgt at bruge sine kræfter og sin energi på at komme rundt og tale med alle os ude i baglandet, i stedet for at have travlt med at skrive en masse på Facebook hele tiden. Det tror og håber jeg på, at det er det, han bliver belønnet for i dag med det gode og massive valg, siger hun til TV 2 Bornholm.
Kommunalbestyrelsesmedlem og topscorer, når det kom til stemmer ved valget i november, René Danielsson, er enig.
– Jeg er godt tilfreds med valget, siger han til Danske Kommuner. antj@kl.dk/mdbr@kl.dk