
Foto: Thomas Kokholm Nielsen
KL og 14 aktører sætter strøm til videnscenter for ladeinfrastruktur til elbiler
tekst Thomas Kokholm Nielsen
Der er brug for at samle viden om opbygning af en infrastruktur, der kan matche og understøtte det stigende salg af elbiler og den grønne omstilling.
Som bekendt er salget af elbiler og hybridbiler kraftigt stigende. Men hvis man for alvor skal rykke på denne grønne dagsorden, kræver det, at man kan lade sin elbil op uden problemer i hele landet. Her spiller kommunerne en vigtig rolle, og når den nye lovgivning på området træder i kraft til april, får de en række nye opgaver i forhold til at udrulle offentligt tilgængelige ladestandere.
Kommunerne har længe efterspurgt hjemmel og dialog om opgaven, og flere aktører, herunder regeringens egen Bilkommission, har opfordret regeringen til at oprette et nationalt videncenter for ladeinfrastruktur, der kan yde støtte og rådgivning til blandt andet kommunerne.
Behovet er akut
Fordi behovet for en samlet national indsats efterhånden er så akut, går KL nu sammen med 14 aktører i et samarbejde, der kan lægge kimen til et nationalt videncenter.

Formand for KL’s Miljø- og Forsyningsudvalg, Frederikshavns borgmester Birgit S. Hansen (S)
Det fortæller formand for KL’s Miljø- og Forsyningsudvalg, Frederikshavns borgmester Birgit S. Hansen (S).
– I kommunerne vil vi rigtig gerne bidrage til, at der er ladestandere i hele landet. Det er en stor opgave, hvor både teknologien og danskernes adfærd konstant udvikler sig, og samtidig er det et nyt felt for mange. Derfor vil der også konstant være behov for ny opdateret viden, som kan klæde os på til at træffe de rette beslutninger, siger hun og fortsætter:
– Den viden kan vi få med et nyt nationalt videnscenter, hvor offentlige og private aktører arbejder sammen og deler erfaringer. Jeg er rigtig glad for, at så mange andre parter bakker op, og selvom der i første omgang ikke følger nationale midler med til videnscentret, håber vi naturligvis, at det vil ændre sig, når man ser værdien af det.
I kommunerne vil vi rigtig gerne bidrage til, at der er ladestandere i hele landet. Det er en stor opgave, hvor både teknologien og danskernes adfærd konstant udvikler sig, og samtidig er det et nyt felt for mange.
De øvrige aktører er CONCITO, Danske Regioner, Dansk e-Mobilitet, Dansk Erhverv, DI, De Danske Bilimportører, Drivkraft Danmark, DTU, Elbilforeningen FDEL, FDM, KTC (Kommunalteknisk Chefforening) Poul Schmith/Kammeradvokaten, Region Hovedstaden / Copenhagen Electric og Rådet for Grøn Omstilling.
Aktørerne har hver især nikket til at indgå i samarbejdet med det formål at bidrage med blandt andet viden og rådgivning, så vi alle kommer bedst muligt fra start.
Med kickstarten af videncentret igangsætter KL to tiltag
- KL går sammen med KTC om en kommunal kontaktformular, via hvilken kommunerne opfordres til at skrive ind til videncentret med de spørgsmål og overvejelser, de ligger inde med. Aktørerne vil alle bidrage til at få besvaret så mange af spørgsmålene som muligt.
- Dernæst vil KL i samarbejde med bl.a. Poul Schmith/Kammeradvokaten oprette en webinarrække i foråret, som vil omhandle den kommende lovgivning samt den statslige pulje, kommunerne kan søge om tilskud fra.
Derudover vil aktørerne hver især bidrage med flere tiltag, der annonceres løbende. For eksempel er KL, FDM og Elbilforeningen FDEL på vej med anbefalinger til kommunerne om, hvordan man kan undgå, at ladepladserne bliver brugt som parkeringspladser. På samme vis vil Copenhagen Electric i Region Hovedstaden via partnerskabet Elbilviden.dk bidrage med webinarer, guides og mange andre værktøjer, der retter sig mod kommuner, virksomheder og borgere i den grønne omstilling.