
Tidligere borgmester i Lejre, Carsten Ramussen (S), kalder fyringen af kommunaldirektøren for politisk motiveret. Foto: Lejre Kommune
Kritik efter afskedigelse af Lejres kommunaldirektør: ”En politisk betinget fyring”
tekst Martin Pedersen, marp@kl.dk
Lejres kommunaldirektør, Inger Marie Vynne, er mandag aften blevet afskediget. Det fremgår af referatet for kommunalbestyrelsens møde.
Den 23. maj besluttede økonomiudvalget på et lukket møde at anbefale afskedigelsen til kommunalbestyrelsen, og mandag stemte Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti for beslutningen. I alt 13 mandater mod 12.
Socialdemokratiet, SF, Radikale Venstre og Enhedslisten stemte imod med bemærkningen, at de finder afskedigelsen uforståelig usaglig og utilstrækkelig begrundet.
– Vi finder, at der er tale om en politisk betinget fyring. Der er tale om et skred i den kommunale tradition i forhold til embedsstanden, som partierne bag protokollen ikke vil medvirke til at fremme. Endelig er der tale om en betydelig udgift i forbindelse med selve fratrædelsesaftalen, men i høj frad også et tab af viden og tab af tillid i organisationen, som kan koste kommunen dyrt i de kommende år herunder omdømmemæssigt i forhold til rekruttering, lyder det i en bemærkning fra mindretallet.
Afskedigelsen af Inger Marie Vynne kommer til at koste kommunen 3.640.000 kroner i 2022 og 2023, hvis ikke den nu tidligere kommunaldirektør får nyt arbejde i fritstillingsperioden, som vil betyde en modregning.
Tidligere borgmester i Lejre, Carsten Rasmussen (S), kalder fyringen af kommunaldirektøren en tendens, der er kommet i Danmark.
– Når der kommer en ny borgmester, skifter man kommunaldirektøren ud. Her ser vi, at begrundelsen er, at man vil have en ny profil. Det er ikke begrundet i manglende kompetence, og så må det være fordi, man politisk ønsker en anden person. Det er bekymrende, for det er en tradition i Danmark, at embedsværket er uafhængigt. Hvis man skal følge det her til dørs, skal man om fire år skifte kommunaldirektør igen, hvis der kommer en ny borgmester, siger Carsten Rasmussen til Danske Kommuner.
Inger Marie Vynne har været kommunaldirektør i Lejre i ni år, og borgmester Tina Mandrup (V), forstår derfor ikke kritikken fra mindretallet, da det ifølge hende blot handler om, at der skal nye øjne på opgaven.
– Jeg ved ikke helt, hvad de mener. Jeg har redegjort for, hvad jeg mener, at der skal til. Det, som jeg også undrer mig over, er, at den tidligere borgmester for fire år siden udtalte, at man burde have åremålsansættelse, så man kunne få skiftet ud på topposten hver fjerde eller sjette år. Det underbygger det, som jeg udtrykker. Nemlig, at der er behov for, især når man står overfor nye måder at skulle drive kommune på, at få nye øjne på. Det tænker jeg også, han mente, da han dengang havde den holdning. Derfor synes jeg ikke, det er så usædvanligt at skifte ud efter ni år, siger borgmester Tina Mandrup (V).
Den forklaring hopper Carsten Rasmussen dog ikke med på, fordi det ikke er typen af ansættelse, der er til diskussion i dette tilfælde.
– Vi har ikke åremålsansættelse. Det er en fuldkommen anden diskussion, om man ønsker det. I det her tilfælde vil man have kommunaldirektøren til at have en bestemt holdning. Man fratager politikerne ansvaret for at lægge retningen for kommunen, og man ansætter en kommunaldirektør ud fra vedkommendes holdning, siger Carsten Rasmussen.
Med afskedigelsen blev det samtidig besluttet af konstituere vicekommunaldirektør Peter Olsen i stillingen som kommunaldirektør.