
Billunds kommunaldirektør Ole Bladt-Hansen, Odders kommunaldirektør Henning Haahr og Frederiksbergs kommunaldirektør Stig Henneberg har alle forskellige erfaringer med private leverandører. Foto: Jakob Carlsen
Offentlig-privat samarbejde handler om at få læring ind i kommunen
tekst Mads Brandsen, mdbr@kl.dk
Billunds kommunaldirektør Ole Bladt-Hansen er helt klar i mælet, når det kommer til offentlig-privat samarbejde på ældreområdet: Det kommer vi til at se mere af i fremtiden.
– Jeg tror, vi kommer til at se nogle nye konstruktioner, hvor vi som offentlig sektor må slippe noget af styringen for til gengæld at få noget privat innovation ind i kommunen, siger han.
Men det er vigtigt, at man ikke reducerer offentligt-privat samarbejde til blot at handle om at sende en opgave i udbud, påpeger Ole Bladt-Hansen.
– Det interessante er at lave samarbejder mellem offentlige og private virksomheder, hvor vi får noget læring ind i kommunen. Udbudsformen som vi kender den, har jo langt hen ad vejen været inspirationskilde til, hvordan vi har arbejdet med new public management i den offentlige sektor, men har også i sin natur først og fremmest fokus på marginalomkostninger og er dermed heller ikke særlig anvendelig, når det handler om læring og innovation. Vi skal bruge mere politisk energi på, hvem der skal finansiere opgaven – privatisering vs. udlicitering – eller hvordan vi kan skabe så frie rammer til opgaveløsningen, at vi får både læring og innovation ud af det, siger han.
Forskellige udgangspunkter
På Frederiksberg har man en lang tradition for både selvejende, private og kommunale plejecentre. Det er bundet af et bredt funderet politisk ønske om mangfoldighed, fortæller kommunaldirektør Stig Henneberg.
– Forskellige aktører kommer med forskellige udgangspunkter. Det er vores erfaring, at man skal have et meget tæt samarbejde, hvis man skal forløse det potentiale. Vi er meget optaget af, at uanset om man er kommunal, selvejende eller privat, så er man en del af et hold, hvor der er en utrolig tæt sparring ledelsesmæssigt, en tæt dialog om kerneopgaven og en grundlæggende præmis om, at kvalitetsstandarderne er de samme. Det kan man gøre på forskellige måder. Jeg tror, det er vigtigt, at man ikke tænker det sådan, at man tager nogle private ind og losser nogle opgaver over til dem og håber på det bedste. Det er virkelig vigtigt, at man holder fast i den tilgang, hvor der er et meget tæt samarbejde og udveksling af erfaringer og læring på tværs, siger han.