
Kommunerne må aflyse flere anlægsprojekter på grund af prisstigninger. Foto: Colourbox
Høje priser får flere kommuner til at stoppe anlægsprojekter
tekst Anna Törnqvist Jensen, antj@kl.dk
Flere kommuner landet over må droppe anlægsprojekter, fordi det er blevet meget dyrere at bygge og renovere skoler, daginstitutioner, plejecentre og veje. En ny rundspørge, som KL’s nyhedsbrev Momentum har foretaget blandt 91 kommuner viser, at 51 procent af kommunerne i løbet af det seneste halve år har bremset planlagte anlægsprojekter eller helt droppet dem, mens endnu flere svarer i undersøgelsen, at de forventer snart at træffe beslutning om at udsætte eller skrotte anlægsprojekter.
Ifølge Momentum viser tal fra Danmarks Statistiks Omkostningsindeks for anlæg, at det fra 2021 til 2022 blev ni procent dyrere at anlægge veje, mens prisen på jernkonstruktioner steg med 28 procent. Tallene er dog før Ruslands invasion af Ukraine, og tal fra Sverige viser, at prisen på alle byggematerialer samlet set er steget næsten 25 procent fra april sidste år til april i år.
Forud for økonomiforhandlingerne har finansminister Nicolai Wammen (S) meldt ud, at regeringens ambitioner for den grønne omstilling betyder, at der skal skæres i de kommunale anlægsbudgetter.
– Men det ændrer ikke ved, at vi i kommunerne stadig har et behov for at bygge og renovere daginstitutioner, ældrecentre og skoler, så vi kan leve op til de opgaver, vi har på velfærdsområdet. For borgerne har en berettiget forventning om, at de rammer, der omgiver vores fælles velfærd, er tidssvarende. At børnene afleveres i skoler og dagtilbud, hvor forholdene er ordentlige, at der er en sikker cykelsti, som børnene kan køre i skole på, og at der er en vej, som forbinder kommunen med motorvejen, siger KL’s formand Martin Damm (V) til Momentum.