
Ankestyrelsen langer ud efter Aarhus' sagsbehandling. Foto: Mads Brandsen/Danske Kommuner
Tilsyn kritiserer Aarhus for at afvise aktindsigt i topledelsens kommunikation med medier
tekst Mads Brandsen, mdbr@kl.dk
Det var ikke efter bogen, da Aarhus Kommunes juridiske afdeling tilbage i 2021 afviste en anmodning om aktindsigt med den begrundelse, at den ikke var afgrænset tilstrækkeligt.
Det konkluderer det kommunale tilsyn under Ankestyrelsen i en udtalelse, hvor tilsynet samtidig beder Aarhus Kommune om at genoptage sagsbehandlingen og træffe en ny afgørelse.
Sagens kerne er det identifikations- og temakrav, der er i offentlighedsloven. I anmodningen om aktindsigt ønskede ansøgeren indsigt i borgmesterens og kommunaldirektørens kommunikation med medier og journalister fra nytår 2018 til 17. maj 2021, hvor anmodningen blev sendt. Efter afslaget foreslog ansøgeren at indsnævre til at søge efter e-mails fra ansatte ved lokale medier i Aarhus. Det imødekom kommunen og sendte ansøgeren de mails, der var afsendt fra en række lokale medier. Ansøgeren var dog ikke tilfreds: Det var kommunikation til medierne, der var interessant og ikke fra medierne. Sagen ender med et afslag.
Men det var altså en forkert vurdering, fastslår Ankestyrelsen. Både offentlighedens krav om identifikation og tema er opfyldt, skriver tilsynet.
– Vi lægger til grund, at (ansøger) har angivet, at anmodningen om aktindsigt omfatter henvendelser fra borgmesteren og kommunaldirektøren til medierne og deres medarbejdere ”om indslag/artikler, de har bragt og som kan tænkes at blive bragt”. Vi lægger vægt på, at anmodningen således er afgrænset ved, at der er defineret en bestemt indholdsmæssig aktivitet, nemlig det at borgmesteren og kommunaldirektøren henvender sig til medier og deres ansatte om indslag/artikler, de har bragt, og som kan tænkes at blive bragt, hedder det i tilsynsudtalelsen.
Sagen er heller ikke undersøgt tilstrækkeligt, mener tilsynet, der bemærker, at det bør undersøges om borgmesteren og kommunaldirektøren har andet end mails, der er omfattet af aktindsigtsanmodningen. Det kunne være sms’er eller andre dokumenter, som bør kunne findes frem via kommunens ESDH-system.