
Ankestyrelsen fastlår, at arbejdsskader også kan ske ved hjemmearbejde. Men altså kun hvis det sker specifikt i forbindelse med arbejdet. Foto: Colourbox
Arbejdsskader kan også ske derhjemme
tekst Martin Pedersen, marp@kl.dk
Hjemmearbejde stadfæstede sig for alvor under corona, og er fortsat med en integreret del af hverdagen på mange arbejdspladser. Hvis man kommer til skade på sin arbejdsplads, vil det efter praksis som regel anses som en arbejdsskade.
Men ved hjemmearbejde blandes de arbejdsmæssige og private forhold, og grænsen mellem de to sløres. For hvis man kommer til skade, er det jo sket i ens private hjem, og der vil derfor ikke automatisk være en formodning om, at skaden er sket som følge af arbejde. Det vil dog alligevel være sket i arbejdstiden.
Så hvornår er noget egentlig en arbejdsskade, hvis man arbejder hjemmefra?
Ankestyrelsen fastslår nu, at skader sket i hjemmet også er arbejdsskader. Det vil dog kun være tilfældet, hvis vedkommende er kommet til skade ved en arbejdsrelateret episode.
Det fastlås i en principmeddelelse, hvor Ankestyrelsen også beskriver nogle konkrete sager, der enten anses som en arbejdsskade eller ej.
Eksempelvis har der været en sag, hvor en mand efter at have haft et virtuelt møde om en kompleks problemstilling gik en tur ud i sin gård. Han skulle tænke over problemstillingen. På vej ind igen faldt han. Ankestyrelsen vurderede her, at det ikke var en arbejdsskade, fordi det ikke var nødvendigt at gå ud i gården, og fordi det ikke havde en naturlig forbindelse til arbejdet.
En anden sag gik på, at en kvinde skulle på toilettet under arbejdet. Det indebar at skulle op ad to trappetrin. Hun fik ikke ordentlig fat i gelænderet og faldt derfor bagover. Ankestyrelsen vurderede det til at være en arbejdsskade, fordi toiletbesøg er en naturlig og nødvendig del af arbejdsdagen. Samtidig var der ikke nogen private forhold, der var skyld i ulykken.