
Det er det muliges kunst, siger KL-formand Martin Damm (V) om den nye model for den faseopdelte budgetlægning. Foto: Jakob Carlsen
Mere og tidligere inddragelse skal få kommunerne i mål med budgetterne
tekst Anna Törnqvist Jensen, antj@kl.dk
Sidste år startede landets kommuner historisk langt fra service- og anlægsloftet, hvilket betød, at KL sammen med kommunerne måtte arbejde hårdt for at barbere overskridelser på i alt knap fem milliarder ned. Til sidst fik alle kommuner til opgave at finde besparelser på 0,4 procent af det samlede budget, så kommunerne samlet kunne nå i mål.
For at undgå lignende situationer i fremtiden har KL siden overvejet en ny model for den faseopdelte budgetlægning. Torsdag blev den nye model, som bygger på principperne i aftalesystemet, præsenteret på et borgmestermøde.
– Der er en bred anerkendelse af aftalesystemet, og at vi bedst kan udnytte de økonomiske rammer ved at stå sammen og samarbejde. Det er ikke nogen nem øvelse, og jo mere, vi bliver klemt på økonomien af regeringen, jo sværere bliver det at komme i mål. Men vi forsøger at lave en bedre proces, siger formand for KL Martin Damm (V) og tilføjer:
– Det er det muliges kunst. Der er ikke en fuldstændig retfærdig måde at gøre tingene på, men den nye model blev modtaget godt i borgmesterkredsen, og jeg tror også, at alle anerkender sværhedsgraden i det her.
KL-formanden glæder sig over, at kommunerne er kommet med mange input til den nye model for den faseopdelte budgetlægning.
– Det er det, vi har forsøgt at koge en maggiterning på, så resultatet er et kompromis af mange forskellige input og interesser.
Det her kan ikke løses på andre måder end gennem samarbejde.
Tidlig og bred inddragelse
Den nye model bygger på en styrket dialog i borgmesterkredsen, og at borgmestrene allerede i foråret skal drøfte ønsker til anlæg. Samtidig vil KL også forsøge at få alle landets kommunalbestyrelser og økonomiudvalg tættere på processen gennem flere virtuelle møder.
– Vi vil gerne lidt tidligere i gang, for hvis man først er startet i en skæv rille og tror, at verden ser anderledes ud, kan det være svært at komme ind på spillepladen igen. Derfor har vi lagt nogle udmeldinger ind allerede i marts og april, hvor vi vil give en indikation af, hvordan verden ser ud både i forhold til service og anlæg, fortæller Martin Damm, som anerkender, at det bliver en svær øvelse at tale rammer inden, der er indgået en økonomiaftale med regeringen. De årlige økonomiaftaler bliver typisk færdige i juni.
– Det bliver svært, men som en efterhånden gammel kommunalpolitiker har jeg hørt rigtig mange historier om folk, som gik trygt på sommerferie og så fik et granatchok i august, når de fik egne tal. Så er man allerede røget ind i den gale rille. Derfor vil vi tidligere prøve at tale om nogle forventninger til, hvad der kan lade sig gøre.
Den bredere inddragelse af både kommunalbestyrelser og økonomiudvalg skal sikre en fælles forståelse.
– Det er en fælleskommunal opgave og ikke kun borgmestrenes opgave at få det hele til at passe sammen. Det her kan ikke løses på andre måder end gennem samarbejde, for vi er nødt til at tage bestik af de aftaler, vi indgår, siger Martin Damm.
Rammer på anlæg
Som noget nyt vil KL også allerede i foråret forsøge at lave en foreløbig rammefordeling både på service og anlæg. Hidtil har KL kun udsendt en vejledende ramme på service i juni, når økonomiaftalen har været på plads. Nu vil KL forsøge at lave en vejledende ramme også på anlæg baseret på nøgletal og historisk niveau. Anlæg har nemlig vist sig at være det mest udfordrende for kommunerne at nå til enighed om.
– Vi kan se på nogle nøgletal, som kan støtte den politiske niveau. Det er nemmere at hjælpe en, der har et argumenteret behov. Det er vejledninger, som i sidste ende skal støtte den politiske proces og sikre transparens, siger Martin Damm.