
Lone Smidt (S) er stadig ny i kommunalpolitik, og nu er hun også gruppeformand for den socialdemokratiske gruppe i byrådet i Nyborg. Foto: Privat
Sag om nøgenfotos har gjort nyvalgte Lone til gruppeformand
tekst Anna Törnqvist Jensen, antj@kl.dk
Lone Smidt sagde nej i 2017. I 2021 sagde hun nej igen. Men hun ændrede alligevel mening kort før valget. Og så stillede hun op for Socialdemokratiet.
– At jeg sagde nej, skyldtes egentlig, at jeg ikke kunne forbinde det med mit arbejde som fællestillidsrepræsentant for en stor faggruppe i Nyborg Kommune. Men vi fik taget nogle gode snakke om det, og jeg blev overbevist om, at det godt kunne løse sig, fortæller Lone Smidt om, hvorfor hun ændrede mening og besluttede sig for at stå på stemmesedlen.
Fra Byrådet
På Danske Kommuner er vi optaget af at give kommunalpolitikerne en stemme. Derfor har vi serien ”Fra Byrådet”. Her fortæller politikerne om det, der optager dem lige nu, og sætter ord på arbejdsvilkårene som politiker
Hun er uddannet social- og sundhedsassistent og har arbejdet inden for omsorgsfaget i 27 år. I cirka 15 år har hun været ansat i Nyborg Kommune, hvor hun i 11 år har været lokal tillidsrepræsentant. De sidste fem år var hun også fællestillidsrepræsentant, men i oktober sidste år blev hun valgt som næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation FH sektion Fyn. Dermed løste Lone Smidts største forbehold for at gå ind i politik sig, da hun for alvor gik ind i valgkampen, hvor det for hende var vigtigst at være tro mod sig selv.
– Når jeg stiller op, vil jeg selvfølgelig også gerne vinde. Det vigtigste for mig er at være tro mod de værdier, jeg har. Jeg vil ikke påklistre mig nogen etiketter i den tro, at det kan vinde stemmer. Min troværdighed betyder meget for mig. Hvis jeg ikke holder fast i mine værdier og er tro mod mig selv, tror jeg ikke, det bliver holdbart, siger Lone Smidt.
Opsigtsvækkende krise
Hendes lyst til at gå ind i politik opstod for alvor i hendes tillidshverv.
– Jeg fik især tændt den politiske vinkel, da jeg blev tillidsrepræsentant i mit fag. Når man er ansat i en kommune, er man jo ansat i en politisk organisation, og dermed er man også afhængig af hvilke beslutningstagere, der sidder for bordenden, og hvordan man kan hjælpe dem til at træffe nogle kvalificerede beslutninger. Jeg fandt for alvor ud af, hvor vigtigt det er, siger Lone Smidt.
Det har selvfølgelig været en lidt underlig start, men jeg er trådt ind, fordi der har været brug for det.
Ved kommunalvalget i efteråret sikrede Socialdemokratiet i Nyborg sig otte mandater, hvilket var en tilbagegang på ét mandat i forhold til valget i 2017, og Lone Smidt blev en af partiets 25 lokale kandidater, som opnåede valg til byrådet. Hun havde dog ikke fantasi til at forestille sig, at hun få måneder efter at have taget hul på sin byrådskarriere nu kan kalde sig fungerende gruppeformand. Partiets gruppeformand og borgmesterkandidat Sonja Marie Jensen, der har været sygemeldt siden februar på grund af eftervirkninger af corona, har nemlig netop forlænget sin sygemelding, mens et af partiets øvrige erfarne medlemmer, Martin Stenmann, er på barselsorlov.
Senest måtte det mangeårige byrådsmedlem Jesper Nielsen trække sig fra den socialdemokratiske byrådsgruppe. Det trak store overskrifter, da det kom frem, at han skulle have forsøgt at købe nøgenfotos af en 17-årig pige. Det fik den socialdemokratiske gruppe til at reagere og indkalde til et ekstraordinært møde, hvor gruppen gjorde det klart, at der ikke længere var tillid til Jesper Nielsen. Efterfølgende trak han sig fra gruppen, og siden har han også meldt sig ud af partiet og bedt borgmester Kenneth Muhs (V) om lov til at trække sig.
Dermed er Lone Smidt altså blevet fungerende gruppeformand.
– Det har selvfølgelig været en lidt underlig start, men jeg er trådt ind, fordi der har været brug for det. For at kunne overleve i det, har jeg holdt fokus på vores politik, de værdier, vi har, og de politiske dagsordener, vi har i vores kommune, siger Lone Smidt og tilføjer, at det ikke var svært at træffe beslutninger i kølvandet på afsløringerne om Jesper Nielsen.
– Der har aldrig været nogen snert af tvivl.
Samtidig fremhæver Lone Smidt, at hun er bakket op af den øvrige byrådsgruppe.
– Men det har været en ekstraordinært travl tid, og det er det stadig, konstaterer hun.
Mere fleksibilitet i ældreplejen
Udover at have titel af gruppeformand er Lone Smidt også medlem af økonomiudvalget, ældreudvalget, social- og handicapudvalget og handicaprådet. Her kan hun bringe sin viden om hverdagen i omsorgsfaget i spil.
– Jeg synes, hverdagen er meget bureaukratisk, og der er i virkeligheden to verdener, som er afhængig af, om du arbejder i hjemmeplejen eller på et plejehjem. I hjemmeplejen er det meget drevet af køreplaner, og et til tider meget urealistisk tidstyranni. På et plejehjem er der også travlt, og der er mange meget komplekse opgaver at varetage, siger Lone Smidt og fortsætter:
– Det er klart, at det også er blevet mere travlt, fordi demografien udvikler sig, og manglen på arbejdskraft stiger. Det er bekymrende, for vi skal sikre fagligheden på området og fastholde dem, vi har. Derudover skal vi gøre det så attraktivt og synligt som muligt at arbejde i vores kommune.

Lone Smidt mener, at nøglen til rekruttering og fastholdelse er mere fleksibilitet.
– Jeg brænder meget for, at vi som kommune skal understøtte de livsfaser, vores medarbejdere går igennem. De er forskellige, og derfor har medarbejderne også forskellige behov. Vi skal gøre vagtplaner og arbejdsopgaver så fleksible som muligt. Frontpersonalet skal opleve endnu mere tillid, og deres faglige indspark skal i endnu højere grad bruges i beslutningerne. Medarbejderne kender borgerne bedst. Det er blot et redskab ud af mange i værktøjskassen for at sikre en fastholdelses- og rekrutteringsstrategi, siger hun.
En mangfoldig kommune
Da Lone Smidt selv arbejdede i plejefaget, var det, der motiverede hende mest, at være sammen med borgere, som havde brug for hjælp.
– Der sker noget i den relation, som giver en kæmpe værdi – også når man går hjem fra arbejde.
Jeg brænder meget for, at vi som kommune skal understøtte de livsfaser, vores medarbejdere går igennem.
Hun håber, at hun gennem sit politiske arbejde kan sikre medarbejdernes trivsel og arbejdsmiljø, og hun er ikke i tvivl om, at hun vil fortsætte med at tale med sit gamle bagland, tage telefonen, når borgere eller medarbejdere ringer, og lytte til borgerne, når hun er rundt i kommunen.
– Det er de snakke, man har allermest ud af, for det er det, der giver det bedste billede af, hvordan vores organisation fungerer i praksis, siger hun.
Står det til Lone Smidt skal Nyborg Kommune på alle måder være en mangfoldig kommune, både når det gælder boligformer og infrastruktur.
– Vi skal være en attraktiv kommune for alle. Og når vi siger, det er det, vi vil være, skal vi også praktisere det gennem de beslutninger, vi træffer.
Blå bog
49 år gammel
Gift med René, mor til to drenge på henholdsvis 13 og 19 år
Uddannet social- og sundhedsassistent
Lokal tillidsrepræsentant og fællestillidsrepræsentant gennem en årrække i Nyborg Kommune
Næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation på Fyn
243 personlige stemmer ved KV21